Franskfotball.com

L1: 32ème journée – Onsdag

På grunn av helgens finale i Coupe de la Ligue mellom Marseille og Lyon, er to kamper fra serierunde 32 utsatt til onsdag. Den ferske gullvinneren Marseille skal forsøke å gjøre slutt på seierstørken i ligaen, mens Lyon møter tøff motstand i Toulouse når de skal henge på Lille i kampen om tredjeplassen.

Olympique de Marseille – SM Caen

Onsdag 18. april 2012 – Stade Vélodrome

Kampstart: 1830

Den grufulle rekken med kamper uten seier måtte til slutt ende, og etter 12 kamper alle turneringer inkludert vant Marseille. Endelig. Og det var ikke hvilken som helst seier; for når man først vant, kom også en tittel med. Didier Deschamps tok sin tredje strake triumf i den franske ligacupen med sitt Marseille i en kamp som manglet mye kvalitet. Marseille har ikke blitt fantastiske igjen, og selve kampen viste ingen tegn på nevneverdig forbedring, men det smaker godt. Det smaker fryktelig godt å vinne igjen, og gullet i Coupe de la Ligue er et ypperlig grunnlag for en sluttspurt. Plassene på tabellen hvor Marseille tradisjonelt sett hører hjemme er nok utenfor rekkevidde, men laget har muligheten til å klatre noen plasser for å redde en brøkdel av sin sesong i Ligue 1.

Det skal bli spennende å se hvordan Marseille vil fremstå foran sine egne fans etter cuptriumfen, og ikke minst hvordan sistnevnte vil ta imot sine spillere. I Marseille er mangelen på støtte fra hjemmefansen stor i motgang, men etter et lite trofé i en svært mørk sesong kan man vente seg en økt optimisme på Velodrome onsdag ettermiddag. Etter å ha vært gjennom en rekke tøffe kamper mot Bayern München (to kamper), Paris Saint-Germain, Montpellier og Lyon, står Marseille foran en overkommelig utfordring mot nedrykkstruede Caen. Med en het Brandao i spissen etter at han scoret seiersmålet i helgen, forventes Marseille å ta denne, og har gode sjanser til å ta sin første seier i serien siden 29. januar.

Caen, på sin side, flørter med nedrykksstreken. Med like mange poeng som de to første lagene på nedrykksplass, ønsker Franck Dumas og hans menn å fortsette den gode trenden etter seieren over Bordeaux i forrige serierunde. For øyeblikket er det kun Auxerre som ser ut til å være dømt til spill i Ligue 2 neste sesong, mens det kun skiller 2 poeng mellom Ajaccio på 19. plass og Lorient på 13. plass. Poengene er derfor svært verdifulle for alle lagene i bunnstriden, og en seier i denne kampen vil sende Caen helt opp på 13. plass.

Marseille må klare seg uten Morgan Amalfitano, som er suspendert, og Souleymane Diawara, som fortsatt er skadet. På den annen side er både André Ayew og Loïc Remy tilstede i troppen. Det ble vurdert hvorvidt førstnevnte skulle opereres grunnet langvarige smerter i skulderen, men Didier Deschamps ønsker å ha ghaneseren med ut sesongen, og en operasjon er mer sannsynlig i løpet av sommerpausen.

Caen kan glede seg over å endelig ha Mbaye Niang tilbake. Spissen, som er født sent i 1994, sees på som et av seriens største offensive talenter. Niang har vært utilgjengelig grunnet en skade i låret helt siden 11. februar. Når man ser på det unggutten leverte i fjorårets avslutning på sesongen, er det ingen tvil om at hans tilstedeværelse kan komme til å være svært positiv for laget. I tillegg Grégory Proment tilbake etter å ha sonet karantene mot Bordeaux sist. Dog er skadelisten fortsatt lang, og er fylt med navn som blant annet Hamouma og Nangis.

Troppen til Marseille: Mandanda, Andrade – Azpilicueta, Fanni, J.Traoré, Sabo, Morel, Mbia, Nkoulou – Be.Cheyrou, A.Ayew, Valbuena, A.Diarra, Kaboré – Rémy, Gignac, J.Ayew, Brandao

Skader/karantene Marseille: Diawara, Amalfitano

Troppen til Caen: Thébaux, Bosmel – Vandam, Sorbon, Heurtaux, Raineau – G.Leca, Seube, Mbone, Dudouit, Nivet, Fajr, Deroin, Bulot, Proment – K.Traoré, Mb.Niang, Frau

Skader/karantene Caen: Nabab, Montaroup, Tandia, Nangis, Lazarevic, Hamouma, Wague

Redaksjonens tippetips: H

Toulouse FC – Olympique Lyonnais

Onsdag 18. april 2012 – Stadium

Kampstart: 1830

Dette oppgjøret er et av sesonginnspurtens viktigste for de to involverte lagene. Toulouse og Lyon jakter begge på en plass i Europa til høsten, og det skiller kun 3 poeng mellom lagene. Hjemmelaget Toulouse har vært en svært positiv overraskelse denne sesongen, med keeper Ali Ahamada, midtstopper Abdennour og midtbanespilleren Etienne Capoue som sine fremste bidragsytere. Styrkene til «Téfécé» ligger primært i den defensive delen av spillet, noe en kan se tydelig på statistikkene. Samtidig som de er det laget som har sluppet inn færrest mål med kun 28, er de også det fjerde dårligste offensive laget med kun 32 scorede mål. De to siste kampene har det dog gått mindre bra, og man har gått på to tap borte mot henholdsvis Lille og Valenciennes. Som mange andre lag er Toulouse klart best på eget gress, og har kun tapt to kamper og sluppet inn 8 mål i sin egen by denne sesongen. Nå må de vinne igjen for å stoppe den synkende formen og unngå å ødelegge det gode utgangspunktet de hadde før innspurten.

Lyon kommer også fra en nedtur. I helgen ble det tap i en kvalitetsmessig svak ligacupfinale mot Marseille, der man etter ekstraomganger tapte 1-0. Ballen ruller dog videre i serien, og der har Lyon fortsatt alt å spille for. Ettersom Lille vant sin kamp i helgen, er Lyon nærmest nødt til å ta alle poengene i denne kampen for å henge med i kampen om tredjeplassen. Tredjeplassen, som gir kvalikkplass til Champions League, er svært viktig for Lyon med tanke på økonomi for å holde på spillere og kanskje tiltrekke seg noen forsterkninger til høsten. Ser man bort fra den tapte finalen, er Lyon i svært god form. De tok seg nylig enkelt videre til finalen i den franske cupen da de slo Gazélec Ajaccio 4-0 i semifinalen, og står også med 4 seiere og 1 uavgjort på sine 5 siste seriekamper. For å vise at helgens tap kun var et uhell, må Lyon slå Toulouse i denne svært tøffe bortekampen, og fortsette å legge presset på tredjeplassen Lille.

Når det gjelder fravær, er Toulouse ganske hardt rammet til denne kampen. En av seriens aller beste midtstoppere, Aymen Abdennour, er suspendert og kan ikke spille. Det kan heller ikke Franck Tabanou, som også er suspendert, og allerede da ser Toulouse svekkede ut. I tillegg er den svært talentfulle høyrebacken Serge Aurier, midtbanespilleren Etienne Didot, samt Firmin, Vidal og Pelé alle skadede.

På Lyon sin side mangler venstreback Aly Cissokho, og Dabo forventes å steppe inn på hans posisjon denne kampen. I tillegg er midtbanespiller Ederson også utilgjengelig, mens Yoann Gourcuff er tilbake etter å ha vært borte siden slutten av februar grunnet en skade. Hele Lyon håper at Gourcuff endelig skal slå gjennom etter overgangen fra Bordeaux i 2010, og det ville vært et perfekt tidspunkt å begynne på for playmakeren som hittil har slitt i Lyon-trøya.

Troppen til Toulouse: Ré.Riou, Ahamada – Congré, Fofana, Ninkov, M’Bengue, Akpa Akpro, Yago – Ben Yedder, E.Capoue, Machado, A.Devaux, Regattin, Mou.Sissoko, Braaten, Sirieix – U.Bulut, E.Rivière

Skader/karantene Toulouse: Abdennour, Tabanou, Aurier, Didot, Firmin, Vidal, Pelé

Troppen til Lyon: Lloris, Vercoutre – M.Dabo, Réveillère, Umtiti, Zeffane, Cris, B.Koné – G.Fofana, Gonalons, Källström, Gourcuff, Grenier, Pied, Bastos, Briand, Lacazette – Lisandro, Gomis

Skader/karantene Toulouse: Mensah, Cissokho, Ederson, Lovren

Redaksjonens tippetips: U

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *