Franskfotball.com

Ligue 1 – oppsumering 34. Journèe

Den 34. serierunden i Frankrike ble avsluttet søndag kveld med en kanonmatch i Lille-PSG. Også flere andre kamper endret forrutsetningene foran serieavslutningen om noen uker. Her er et sammendrag fra alle kampene:

Toulouse FC – Montpellier 0-1

”Le Tec” tok imot serieleder Montpellier fredag kveld som den første av to fredagskamper. Toulouse er i gruppen som kjemper for spennende utenlandsturer i europacupen neste sesong, og møtte et lag som har spilt over alles forventning denne sesongen. På tross av nær geografisk avstand mellom lagene, har ikke dette oppgjøret utviklet seg til å bli et typisk hatoppgjør, som Derby de la Garonne (Toulouse-Bordeaux). Det er alltid lov til å spekulere i årsakene, og det som slår undertegnede er  tendensen med divisjonsforskjeller gjennom tidene. Begge klubbene er i tillegg stiftet i 1970 årene. Bortelaget fikk perfekte starten på kampen når ettertraktede Younes Belhanda scoret etter bare tre minutter. Belhanda fikk ballen i beina etter et innkast, og rettvendte seg før han drar seg innover og hamrer ballen i mål. Fantastisk soloprestasjon av Belhanda, som heller ikke ble mindre ettertraktet av dette. Etter 57. Minutter lager Toulouse kant Tabanou straffe etter et innlegg i egen boks. Ligue 1 toppscorer Olivier Giroud brenner i midlertidig straffen, og kampen endte 0-1 og et meget sterkt resultat av bortelaget. Kampen var likevel meget tett, og sjansestatistikken deretter. Interessant var det også at Liverpool manager Kenny Daglish ble observert på tribunen. Franske media skal ha det til at bossen ville ta en nærmere titt på Moussa Sissoko, men spillere som Ahamada i Toulouse buret og Belhanda gjorde ikke turen mindre interessant. Daniel Braathen var ubenyttet reserve for Toulouse, til tross for at han startet forrige serierunde.

Lorient – Marseille 2-1

Den siste fredagskampen i Frankrike spiltes på Stade du Moustoir i Lorient. Marseille kom til dette oppgjøret med en svært dårlig form på sin side, og etter kampen med forferdelige 0-2-8 på samvittigheten. Dette er ligaens dårligste formlag, og spekulasjonene rundt Deschamps blir heller ikke svakere slik situasjonen er nå. Lorient på sin side har forbedret formen de siste serierundene, etter en forferdelig vinter. Hjemmelaget er for øyeblikket 5 poeng over streken, og med fire serierunder igjen kan Christian Gourcuff puste litt lettere. Marseille spilte sin posession fotball i denne kampen som de alltid gjør, og endte nok en gang opp med null poeng. Kampens første scoring kom etter straffespark til hjemmelaget. Arnold Mvuemba satte ballen sikkert i mål like før pause. I andre omgang økte Lorient ledelsen etter et lekkert angrep hvor hjemmelaget rundspilte Marseille. Ballen endte tilslutt hos Kevin Monnet-Paquet hvor målet var åpent. Marseille reduserte etter 77 minutter når Mathieu Valbuenna scoret på et skudd utenfor 16 meteren. Begge lag ligger tilsynelatende trygt plassert midt på tabellen, men dette er likevel horribelt dårlig av et Marseille-lag som redaksjonen i Franskfotball.com tippet som seriemestere. Den sportslige krisen i Marseille er svært alvorlig og laget kan glemme europacup-spill, som også vil briste på budsjetterte inntekter for de lyseblå.

Auxerre – Stade Brest 4-0

Jumboplasserte Auxerre tok en meget overbevisende hjemmeseier søndag, og sendte Brest på nedrykksplass. Brest som har vært svært gjerrige denne sesongen (nest flest baklengs i ligaen før denne kampen), gikk på en sjelden smell mot et lag som de fleste allerede har skrevet ned til Ligue 2 til høsten. Auxerre har likevel med denne seieren spist seg innpå trygg plass, og trenger bare en trepoenger for å beholde plassen. I tillegg har de lyseblå en målforskjell som de argeste nedrykkskandidatene bare kan drømme om. Ligue 1 veteran Edouard Cisse åpnet målshowet etter bare fem minutter. Tidligere landslagsspiller Olivier Kapo doblet etter et drøyt kvarter, og Auxerre`s store stjerneskudd denne sesongen Alain Traore satte 3-0 målet etter bare halvtimen. Førsteomgangen var ikke ferdig for Auxerre av den grunn, og angrepsspiller Contout satte inn 4-0 etter bare 39 minutter. Auxerre tok en meget fortjent seier, og øyner håp om Ligue 1 også neste sesong. Auxerres har likevel fire vanskelige kamper i  Dijon(B), Bordeaux(H), Marseille(B) og Montpellier (H).

Nancy – Caen 1-1

Nancy har gjort en svært god avslutning på sesongen, og mange regnet dermed med hjemmeseier på Stade Marcel Picot søndag kveld. Hjemmelaget er ubeseiret på siste 9 kampene, og har for lengst sikret plassen. Bortelaget har derimot en mye verre forkurve å vise til, og plassen er fortsatt usikker med bare to poeng ned til 17 og nedrykksplass. Kampen sett under ett, var Nancy muligens det beste laget, men Caen åpnet best. Niang scoret like etter pause, og scoret hans andre Ligue 1 mål i kveldens kamp. Niang er født så sent som 1994, og teller 17 år på baken. Dette er virkelig et navn å merke seg, som garantert ikke har scoret hans siste mål i den franske ligaen. Niang ble også kåret til banens beste spiller. Seieren skulle likevel ikke holde ut for laget som trengte poengene mest, og Nancy slo tilbake med innbytter Moukandjo ni minutter før full tid. Kameruneseren hadde vært på banen i under fem minutter. Hjemmelaget hadde flest sjanser og ballen mest, men fikk ikke den avgjørende scoringen på slutten. I onsdagens serierunde møter Nancy formsvake Marseille borte, mens Caen tar imot nok et kystlag i Lorient.

Rennes – Ajaccio 3-1

Rennes tok imot nedrykkstruede øyboere i Ajaccio i den 34 serierunden i Ligue 1. Rennes kjemper for alvor om nytt europacup eventyr, og ligger meget godt an etter helgens kamper (foran både Lyon og ASSE), Ajaccio på sin side befinner seg poenget over nedrykksstreken, og fikk en for tøff oppgave i nord. Kampen fikk en dramatisk start når Samuel Bouhours ble utvist etter bare 11 minutter. Om oppgaven ikke var vanskelig for Ajaccio i utgangspunktet, var dette svært uheldig for bortelaget. Dermed tok det ikke lang tid før Rennes scoret kampens første mål. Rennes store spiller denne våren i Jeremy Feret scoret før halvtimen spilt. Ajaccio coach Pentaloni forsøkte å gjøre noen taktiske endringer, med påfølgene to bytter. Det gikk likevel lang tid før kampens neste scoring kom, når innbytter Boukari doblet ledelsen for de sorte og røde. Denne kampen ble likevel innbytternes store dag, når også Ilan scoret (Ajaccio) og Brahimi(Rennes) like før slutt. For våre norske fans var det en god nyhet at Alexander Tettey var tilbake i varmen, og startet kampen for Rennes. Tettey gjorde også en god kamp, og var blant lagets beste spillere med Kimbo-Ekoko og Feret.  Rennes var totalt overlegne i kveldens oppgjør, og posession på snaue 70 %. Rennes talte også hele 33 skudd i løpet av 90 minutter, og sifrene kunne fort blitt større på Stade de la Route de Lorient.

Valenciennes – Nice 2-0

Hjemmesterke Valenciennes tok i mot ”Nizza” søndag kveld. Valenciennes er blant ligaens beste hjemmelag, og står med sterke 7-0-3 på 10 siste hjemmekampene. Lagene er ikke blant de mest utsatte nedrykkskandidatene, men lagene er likevel ikke trygge. Kampen fikk en dramatisk vending etter kort tid. Nice nyinnkjøpte midtbanemotor Kevin Anin ble utvist etter bare 11 minutter, og gjorde jobben svært vanskelig for bortelaget. Kampen inneholdt hele 6 gule kort i tillegg, og dette fikk også fart på målene. Kadir scoret kampens første scoring etter bare 35 minutter. Valenciennes hadde innlegg fra venstre side, og etter mye rot og dårlige Nice-klareringer fikk Kadir tak i ballen og satte den i goalen. Etter pause doblet hjemmelaget med et Selvmål fra Nice. Aboubakar er rettvendt med ballen i feltet, og får omsider skutt på Ospina. Avstanden er likevel svært kort, noe som gjør at Ospina ikke makter å holde kula. Ballen fyker ut i feltet, og treffer kneet til Didier Digard som igjen treffer mål. Svært uheldig av Digard, som for tiden hospiterer på midtstopperplass pga skader i Cote D`Azur klubben. Det ble ikke flere mål på Stade du Hainaut, og Valenciennes bekrefter plassen med en solid 12 plass. Nice på sin side er tilsynelatende trygge, med fire poeng ned til nedrykksplass med fire kamper igjen. Nice møter Lille hjemme på Stade de Ray til onsdag, som blant annet undertegnede vil følge live fra tribunen. Valenciennes møter Lyon borte samme dag.

Saint Etienne – Dijon 1-0

ASSE kjemper om europacup plass denne sesongen, og befinner seg på en sjetteplass som er siste plassering som gir kvalifisering til europacup. Dijon streber i andre enden av tabellen, og med noe vanskelige kamper igjen før sesongslutt må Dijon prestere for å holde plassen. ASSE gjorde jobben som mange forventet, men sifrene kunne likevel blitt større i hjemmelagets favør. Hjemmelaget har et stort arsenal med hurtighet i deres angrepsspillere, og var flinke i løpet av kampen til å spille svært gjennombruddshissig fotball. Målet kom etter lagets toppscorer Pierre-Emerick Aubameyang etter 43 spilte minutter. Aubameyang scoret hans 14 for sesongen, og unggutten har lagt ned en god sesong bak seg allerede. Saint Etienne har en luke på tre poeng ned til Toulouse, som også er svært ivrige på utenlandseventyr til høsten. Hjemmelaget hadde en rekke skudd på mål, Men Dijon keeper Reynet holdt laget inne i matchen med en meget god kamp. Saint Etienne møter PSG borte til en svært vanskelig bortekamp førstkommende onsdag, og bør passe seg for tap mens Toulouse gjester formsvake Brest. Dijon skal ut i en såkalt sekspoengskamp hjemme mot Auxerre den samme dagen.

Sochaux – Bordeaux 0-3

Sochaux gikk på en meget stygg smell mot et formsterkt Bordeaux søndag. Hjemmelaget ligger svak på en 19. plass på tabellen, og er et stort paradoks i forhold til fjorårets meget solide 5.plass med samme spillerstall i stor grad. Bordeaux har hatt en god steam i de siste kampene, men innad i klubben ønsket trolig fortsatt høyere plassering med tanke på seriegull for bare få år siden. Brasilianske Jussie åpnet målkontoen for Bordeaux etter bare 12 minutter. Maurice-Belay slår ballen hardt langs bakken fra vensre side hvor Jussie dukker opp og setter ballen kontrollert i mål. Etter 60. minutters spill ble Sebastien Roudet utvist etter å ha stoppet ballen med hånda på vei i åpent mål. Helt korrekt avgjørelse av dommeren, og den tidligere tilretteleggeren Maurice-Belay  setter straffen på kontrollert vis. Bare 3 minutter senere ble Modibo Maiga utvist i tillegg, og dermed blir oppgaven for stor for hjemmelaget. Innbytter Saivet setter spikeren i kisten med hans 3-0 scoring like senere. Med seier for bortelaget ligger nå Bordeaux på en 8. plass, men har likevel for mange poeng opp for å kunne kjempe om europacup til neste sesong. Sochaux har fortsatt bare ett poeng opp til sikker grunn, men det faktum at klubben har bekledd rød plass nå i lengre tid viser at laget skal få slite med Ligue 1 spill til neste sesong. Sochaux har likevel tre kamper ”sekspoengs” kamper igjen, så ansvaret ligger dermed i egne hender. Sochaux starter med Nancy førstkommende onsdag.

Lille – Paris Saint Germain 2-1

Rundens storkamp ble oppgjøret mellom andre og tredjeplassen på tabellen. Denne kampen kan bli avgjørende i seriesammenheng, og med hjemmeseier for Lille har laget spist mye av forspranget til hovedstadslaget. Uten å være for bombastiske i slutningene, er det nå reelt å si at dette var kampen om andreplassen. Som gir direkte spill i mesterligaen, kontra kvalifisering. Fjorårets seriemester gikk seirene ut av søndagens oppgjør, og ligger med dette snaue to poeng bak PSG. På tross av dette var det bortelaget som åpnet best, med 400 millioners-mannen Javier Pastore. Etter innlegg fra Gameiro på høyre side, klarerte Landreau ballen noe uheldig ut i feltet hvor Pastore dukket opp og headet ballen i mål. Etter 70 spilte begynte dramatikken for alvor å slå inn. Sakho blir utvist etter et muligens noe billig straffespark. Lille superstjerne Eden Hazard setter straffen sikkert i mål, og 21-åringen har dermed 17 scoringer (og 13 assist) i år. Meget imponerende tall og spesielt med tanke på hans unge alder. Hazard slår også innlegget som fører til 2-1 like senere. Ballen ender tilslutt opp hos innbytter Nolan Roux som fastsetter resultatet til 2-1 til fjorårets seriemester. Kampen om 2 plassen er mer åpen enn på lenge, og laget som fokuserer på best mulig måte mentalt sett vil ta med seg denne plasseringen hjem. Det er muligens for tidlig å krone Montpellier som seriemester allerede, men når det er sagt skal mye gå galt for serielederen om de nå ikke skulle greie dette. Montpellier har også enkelte vanskelige kamper igjen, når laget møter blant annet Rennes på bortebane, mens de også møter nettopp Lille i nest siste serierunde.  Vi gleder oss til serieavslutningen!

 

2 Comments

  1. Kent

    30/04/2012 at 15:33

    OM har väl säkrat en plats i Europa League tack vare segern i Coupe de la Ligue.

  2. Fridthjof Jørgensen

    01/05/2012 at 13:12

    Det har du helt rett i! takk for reminder!

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *