Franskfotball.com

Før kampen: Sverige – Frankrike

“Les Bleus” møter tirsdag kveld et allerede utslått Sverige-mannskap som ikke har noe annet enn æren å spille for. Scenen er dermed satt, og Frankrike skal jakte sin første kvartfinaleplass i en internasjonal turnering siden 2006.

Info før kampen:

Sverige – Frankrike
EM 2012, gruppespill
19. juni kl. 20:45
Stadion: Olympic Stadium, Kiev
TV: Canal 9 og SVT 1

Før kampen:

Bordet er dekket i Kiev og tirsdag kveld får vi være vitner til et Frankrike-lag på jakt etter sin første kvartfinalebillett siden VM 2006. På motsatt side står Sverige, et lag som i løpet av de to første gruppespillskampene har skuslet bort muligheten til å ta seg videre til sluttspillet i årets turnering, og som derfor ikke har noe annet enn æren å spille for. Samtidig som dette oppgjøret spilles møter også vertsnasjonen Ukraina det engelske landslaget på Donbass Arena i det andre oppgjøret i gruppen, som også kan avgjøre mye for hvem som går videre, og hvem som må ta den tunge turen hjem.

Med resultatene fra gruppe C ferskt i minnet understreker vi viktigheten av å vinne gruppen og det å måtte ta til takke med andreplassen. Det har seg nemlig slik at regjerende Verdens- og Europamester Spania har vunnet sin gruppe som følger av en 1-0 seier mot Kroatia i går, mens VM-vinneren fra 2006 Italia snek til seg 2. plassen i gruppen som følger av 2-0 seieren over Irland samme dag. Dette betyr i praksis at Frakrike med seier nok til å overgå England eller eventuelt Ukraina i gruppen i morgen vil være klare for kvartfinale mot Italia, mens det vil bli Frankrike-Spania i en kvartfinale om de skulle bli overgått av en av de to andre lagene i gruppen med fremdeles inntakte avansement-muligheter.

Denne rekningen gjør sitt til at vi kan få noen skikkelig tøffe oppgjør i denne siste gruppespillsrunden i UEFA Euro 2012. Frankrike begynner dagen med en meget god posisjon, hvor de faktisk kan tape mot Sverige og fremdeles ta seg videre til sluttspillet. Ukraina derimot besitter i øyeblikket tredjeplassen i gruppen, og må derfor slå England i den siste kampen for å ta seg videre, et svært tøft oppdrag for Oleg Blokhin og hans menn.

Går vi over på det sportslige finner vi at det er lite som har skjedd siden seieren mot Ukraina. Den franske EM-leieren i Donetsk har brukt mye av den siste tiden på terping av taktikk, og lite har blitt avslørt til pressen. Stemningsrapportene fra de forskjellige franske tv-kanalane har også gitt merkverdig gode resultater, da det viser seg at det rår en optimisme og harmoni over den franske spillergruppen, hvilket er veldig forskjellig fra hva man har kunnet oppleve tidligere.

Rundt det franske landslaget har det skjedd litt saker og ting, og hovednyhetene knyttes til Samir Nasri og hans kontroversielle gest i etterkant av 1-1 scoringen mot England i sluttspillets åpningskamp, samtidig som den nært forestående Arsenal-signeringen av Olivier Giroud også bør nevnes. Begge disse tingene har vært tema hos flere av de forskjellige fotballstudioene på fransk tv, uten at noen av dem har vært i stand til å belyse situasjonene noe ytterligere. Fotballforbundets president Noël Le Graët uttalte tidligere at han ikke legger allverdens i gesten fra Samir Nasri og skylder på den manglende rutinen som hovedårsak bak den noe uheldige uttrykkelsen fra Manchester City-spilleren.

Skifter vi fokuset nok en gang over på andre ting så kan en ta en titt på statistikken lagene imellom. Oppgjøret tirsdag kveld er det attende i rekken kamper mellom Frankrike og Sverige, og så langt har åtte av dem endt med fransk seier, mens fire av dem har endt med Sverige-jubel. Fem av oppgjørene har endt med uavgjortkamper. Denne statistikken forteller mye om jevne oppgjør mellom de to landene som sist gang møttes i et sluttspill i Europamesterskapet i Sverige tilbake i 1992, da det endte med 1-1 og uavgjort mellom de to kamphanene.

Om tallenes tale er klar, så er ikke det som går på lagoppstillinger og taktiker helt klart enda. Vi vet foreløpig lite om hvordan spesielt Frankrike kommer til å stille, men kan i likhet med flere andre aktører på det som går på nyheter rundt det franske landslaget melde at vi mest sannsynlig får et lag som ligner på det som spilte i 2-0 kampen mot Ukraina fredag. Det var et oppgjør hvor ting fungerte godt for franskmennene og hvor nøkkelspillere som Karim Benzema og Franck Ribéry kom veldig ut ifra “mørket” de muligens lå under i åpningskampen mot England.

Dette betyr at endringene Blanc gjorde inn til Ukraina-oppgjøret veldig godt kan gjelde også i denne kampen, noe som kan bety at vi får se både Gaël Clichy og Jérémy Ménez fra start. Det skal dog sies at sistnevnte er under et vanvittig press fra spillere som Florent Malouda, Mathieu Valbuena og Hatem Ben Arfa som nok alle mener de har noe å si om hvem som spiller på den ene kantposisjonen for Frankrike. Produksjonen til Ménez var vell og bra til tider i oppgjøret mot Ukraina, og han fikk appåtil plusset på en scoring i tillegg til fulltrefferen han noterte seg for i oppkjøringskampen mot Estland før EM.

En annen sektor hvor det også kan ligge an til endringer skulle Blanc føle for det, er den defensive midtbanen. Alou Diarra har vært vanvittig mye under kritikk denne sesongen for spillet sitt i Olympique de Marseille, men har likevel vartet opp med storspill i EM. Spørsmålet er hvorvidt Blanc ønsker å kjøre inn Marseille-spilleren til fordel for den unge og fremmadstormende Yann M’Vila som egentlig var tiltenkt rollen som anker i dette Frankrike-laget. Kanskje kan den tidligere Bordeaux-treneren finne på å kjøre inn M’Vila tross storspillet til Diarra?

Helt til slutt kan en også spekulere i at den lille skaden til Yohan Cabaye kan etterhvert fofremme en Marvin Martin til startplass. Det mest logiske er nok en midtbaneduo bestående av M’Vila og Diarra i hans plass, men en kan likevel leke med tanken. Martin tilbyr flere av de samme ferdighetene som Cabaye allerede lar Frankrike nyte godt av, men der Cabaye setter noe ekstra trykk over duellspillet og generelt ballgjenvinning, representerer Martin det noe mer elegante og driblesterke. Sochaux-spilleren som ifølge fransk media skal være klar for Lille OSC kommende sesong, kan by på noe Frankrike kanskje ikke har fått utnyttet altfor godt i de to første kampene, nemlig enorm pasningskvalitet i det offensive leddet, og det noe uforventede.

Forventede lagoppstillinger:

SVE: Isaksson, Granqvist, Mellberg, J. Olsson, M. Olsson, A. Svensson, Källström, S. Larsson, Bajrami, Ibrahimovic, Toivonen

FRA: Lloris, Debuchy, Rami, Mexès, Clichy, A. Diarra, Cabaye (Eller M’Vila), Nasri, Ribéry, Ménez (Eller Malouda), Benzema

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *