Franskfotball.com

Sannheten om Yann M’Vila

Yann M’Vila var lenge omtalt som en fremtidig verdensstjerne. Det var knyttet store forventninger til han inn mot EM, men hva skjedde egentlig? Rennesfanatiker og L1-ekspert Bastian Leclair forklarer.

På tirsdag intervjuet vi Yann M’Vila etter Frankrikes 5-3-tap i U21-kampen mot Norge. I spillertunellen ble vi møtt av en overaskende rolig, men skuffet M’Vila. Tiltross for tapet sa spilleren selv, som har blitt degradert fra A-laget til U-21-laget, at han var toppmotivert inn mot kampen. Han understrekte at laget gang på gang gjorde «profesjonelle tabber», og til tider spilte som idioter. På spørsmål om egen karriere fikk vi et ganske standard svar, som han mer eller mindre var forpliktet til å si.

«For øyeblikket er jeg i Rennes, og trives godt her. Jeg prøver å starte på nytt og å finne tilbake til mitt beste nivå»

Spilleren var linket til Arsenal for litt over ett år siden og det er kjent at Rennes avslo et større bud fra London-klubben. På spørsmål om hvilken klubb som blir hans neste var han likevel ubestemt, før han selvsikkert sa; «alle vet jeg er en kvalitetsspiller». Ifølge han selv blir det tydeligvis ikke noe problem å finne seg en ny og større klubb. Men er dette virkelig tilfelle? Det er ingen tvil om at det var et sjansespill når Rennes avslo et € 30 M-bud fra Arsenal sommeren 2011. Gjentatte ganger gjennom sommerens overgangsvindu uttalte klubbledelsen at juvelen ville bli solgt, men merkverdig var det at det var ingen som ville imøtekomme prislappen på bare  € 15 M (!). Hvordan kan det ha seg at en så lovende spiller, som har blitt sammenlignet med storheter som Claude Makélélé og Patrick Vierira forsvinner fullstendig av storklubbenes radar. Få kan gi oss bedre svar enn Rennesfanatiker Bastia Leclair, som både er en del av stade-rennais-online.com og Frenchfootballweekly.com.

FRANSK EKSPERT: Bastian Le Clair har følgt M’Vilas utvikling tett

Hva skjedde egentlig med Yann M’Vila i løpet av EM, og hva er grunnet til at han ikke er en del av Didier Deschamps sitt mannskap? 

M’Vila slet personlig inn mot EM, og slet også på banen for Rennes. Han var innblandet i flere uheldige episoder, blant annet en konflikt med Rennes-supportere etter det forsmedelige cuptapet mot Quevilly. Etter denne kampen var han svært nære ved å havne i basketak med egne fans, noe som har gått utover hans rykte.                                 Inn mot EM ble han også skadet, noe som hindret han å spille den første kampen mot England. Etter dette var han var langt fra sitt beste, og utgjorde rett og slett ikke noe forskjell på banen. I tapet mot Spania var han tydelig frustrert, og tok ikke daværende trener Laurent Blanc i hånden.  Dette ble det en unødvendig stor sak av, og fransk media prøvde tydelig å stemple han som en «bad boy». Dette var nok noe strengt, da de hadde fint lite å arrestere han på.

Når det gjelder Deschamps så har han foreløbig valgt å ikke inkluderer M’Vila i sine uttak. Dette er egentlig ikke overraskende. Uansett så ble spillere som Thierry Henry og David Trézéguet også degradert til U-21-laget før de vant VM i 1998. Deschamps tenker muligens at han har bedre spillere i M’Vila sin posisjon eller at han simpelthen ønsker å gi stortalentet tid til å gjenfinne seg selv. Alt i alt, gitt dagens situasjon, så ekskluderer ikke dette han fra det franske landslaget. Gode prestasjoner for Rennes vil bringe ham tilbake.

Hvorfor ble/blir han ikke solgt?

Det er mange faktorer som spiller inn her. Som nevnt så bydde Arsenal mye for han forrige sesong i sluttminuttene av transfervinduet. Rennes avviste budet, men kunne gå med på å la han gå sommeren 2012. Det skjedde aldri.

Den påfølgende sesongen startet han meget bra, men det var tydelig at han lett ble sliten. Som 21-åring er du ikke alltid klar for de mentale og fysiske påkjenningene ved å spille 60 kamper i Ligue 1, Euro League og for landslag i løpet av en sesong. Du kan heller ikke tillate deg å tenke på så mye annet enn fotball. Som i Pink Floyd-sangen, «he was caught on the crossfire of childhood and stardom»

Sammenlignet med tidligere så gikk ikke sesongen så bra, men i forhold til potensial så er han en brilliant bare 21 år gammel, med en stor fremtid foran seg. Rennes ville aldri latt han gå for under € 15 M. Det tikket riktignok inn noen bud fra Russland, men M’Vila ville ikke dra dit på grunn av rasisme og trussler han mottok fra russiske ultras. Noen tilbud fra England var nære den forespurte prisen, men nådde ikke opp. Dermed ble M’Vila værende i Rennes, noe han verken klaget eller angret på.

STORT POTENSIAL: Er M’Vila fortsatt aktuell for Arsenal?

Stemmer det virkelig at Rennes avslo et bud på € 25 M fra Arsenal?

Ikke nå i sommer, for da ville det ha blitt akseptert med en gang. Sommeren 2011 derimot så skal Arsenal ha lagt inn et bud rundt € 30 M (noen kilder rundt klubben hevder summen var enda høyere), men Rennes nektet å la han gå i håp om at gjøre et salg enda mer fruktbart etter EM-sluttspillet.

Hvor er M’Vilas motivasjon om dagen?

M’Vila har i noen intervju nylig avslørt at han ikke har gjort ting lett for seg selv, og sier at han vil gjøre alt for å slå tilbake både personlig og på banen. Han har nevnt at han trenger en sunnere livstil, og at han må kutte ut noen av de «falske vennene» og generelt fremstå mer profesjonell.

Fortsatt drømmer han om å spille for en stor europeisk klubb, og motivasjonen blir derfor å skinne for Rennes igjen, noe som også er nøkkelen for å gjenerobre landslagsplassen. Jeg er ikke i vil om at han vil slå tilbake.

 Har Rennes-trener Antonetti også mistet troen på M’Vila? Han ble benket både mot Toulouse og Lille?

Ingen trener kjenner M’Vila bedre enn Antonetti, og han vet også at det er en av de beste spillerne han noen sinne har jobbet med. Antonetti plukket selv opp M’Vila fra reservelaget når han ble ansatt i 2009, og gjorde han fort til en av sine nøkkelspillere. Antonetti vet også at M’Vila trenger tid for å komme seg tilbake i toppform. Vi snakker altså om en spiller som debuterte i Ligue 1 bare 18 år gammel, og som umiddelbart ble hyllet for sine prestasjoner. Enhver spiller i en slik situasjon vil oppleve motgang, og nå har M’Vila nådd det punktet.

TÅLMODIG: Antonetti har innsett at han må gi M’Vila tid.

Nå som Antonetti har fått inn Jean II Makoun, en defensiv midtbanespiller med erfaring fra høyt nivå, vet korsikaneren at han kan hvile M’Vila, samt gi han tid til refleksjon, uten at det går utover lagets prestasjoner. Det er ingen tvil om at M’Vila vil returnere som fast inventar i laget, men Antonetti utnytter nok situasjonen til å kunne gi unggutten en liten oppvekker. Alt i alt har M’Vila sjansen til å forbli i en klubb hvor han er lagets viktigste spiller, og samtidig spille seg inn igjen i landslagsvarmen. I Rennes må han nå bygge et nytt og sterkere fundament og dermed kjempe seg tilbake i toppen.

Les mer: M’Vila: – Spilte som idioter

Les mer: Yann M’Vila – En krysning mellom Vieira og Makéléle

One Comment

  1. read this post here

    17/09/2019 at 11:35

    I simply want to mention I am just new to blogging and honestly loved this website. Most likely I’m likely to bookmark your site . You definitely come with beneficial article content. Kudos for sharing with us your webpage.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *