Franskfotball.com

Massadio Haïdara – Newcastles nye superback

Foto: Fotballsonen.com

Av Newcastles fire nye franske ervervelser er Massadio Haïdara nok den minst kjente, men om ikke mange år kan han også være den beste.

Massadio Haïdara; hør på det navnet. Jeg sier ikke at det er verdens kuleste fotballnavn, men det er garantert topp én. Ok, Arsenals Elvis Christian Yonwa-Toonga er en god konkurrent, men fortsatt. Heldigvis for Haïdara er han brukbar til å spille fotball også; i motsetning til Elvis som nok er bedre på sang også i 2013.

For 20 år siden ble Haïdara født i Trappes, en forstad til Paris. Den unge mannen med senegalesiske røtter signerte 15 år senere for Ligue 1-klubben Nancy. Ikke mange årene etter debuterte en ung Haïdara mot Sochaux i sesongen 2010/2011. Etter flere år som en ukjent juvel begynte folk å få øynene opp for franskmannen.

Oppholdet i Nancy har var i bare noen få sesonger, men likevel har Haïdara opplevd flere høydepunkter og store øyeblikk i Nordøst-Frankrike. Et av de største minnene er selvfølgelig debuten, men bare en uke etter fulgte noe som nok var enda større.

Ikke mange dager etter å ha ikledd seg Nancy-drakten med seniorlaget for første gang, stilte den da 18 år gamle Haïdara opp mot den franske landslagsduoen Cristophe Jallet og Ludovic Giuly da Nancy møtte PSG. Jallet har i dag tatt kapteinbindet i PSG, og Giuly har klubber som Lyon, Monaco, Barcelona og Roma på CVen.

SAVN: Nancy kommer til å merke tapet av Haïdara i månedene som kommer. Foto: Fotballsonen.com

Oppgaven mot superduoen taklet den ferske, ukjente tenåringen med bravur, og han sto frem da «Les Chardones» slo hovedstadslaget 2-0 i en sjokkseier.

I 2010/2011-sesongen fikk Haïdara 10 kamper og han presterte fra det glitrende mot PSG; til det mindre skinnende i andre kamper, men det var i sesongen etter franskmannen med senegalesiske aner virkelig slo til.

Nancy leverte solid og endte på en 11. plass. En av hovedårsakene bak de gode resultatene var den imponerende, unge venstresiden bestående av Haïdara og Yohan Mollo. Duoen komplimenterte hverandre bra og hadde god samhandling og dynamikk. Spesielt ofte fikk man se Haïdara på utrøttelige overlapper etter at Mollo, som nå spiller i ASSE, skar innover. Med bedre lagkamerater i Newcastle blir det intet sjokk om Haïdara igjen danner et fint partnerskap med enten Jonas Gutierrez eller Hatem Ben Arfa, som jo ofte bytter kanter.

I den sesongen viste Haïdara seg som solid og angrepsvillig: Franskmannen var alltid på plass i angrep, men han var også disiplinert og god i forsvar. Til tider timet han taklingene sine som om tiden sto stille, og i løpet av hele Ligue 1-sesongen fikk han bare to gule kort. Selvsagt gjorde han til tider tabber, spesielt posisjoneringsmessig, men han hentet seg ofte inn igjen på intelligent vis, og han var alltid villig til å lære av sine feil. Hans evne til å lese spillet er også imponerende, og forrige sesong var det ingen Nancy-spillere som brøt ballen foran motstander oftere enn ham.

Haïdaras største svakhet ligger i pasningsspillet, og denne sesongen har han i Nancy en pasningsprosent nede på rundt 77 prosent. Samtidig er det viktig å tenkte på hvor vanskelige omstendighetene har vært i det, mildt sagt, rotete forsvaret til Nancy.

Den beste måten å beskrive Haïdara på er kanskje å si at råmaterialet helt klart er der, men enn så lenge, naturlig nok, er han nettopp litt for røff i kantene. Imidlertid vil kantene glattes ut etter hvert, og det finnes ytterst få perfekte 20 år gamle forsvarsspillere.

Årets sesong har vært tøff for både Nancy og Haïdara. På tross av en god start, med et nytt høydepunkt i triumfen på åpningsdagen til Lilles nye stadion, Grande Stade Lille Metropole, har formkurven pekt nedover.

Heller ikke for Haïdara på individuelt plan har sesongen vært like god, men han har lidd stort av et Nancy-forsvar i kaos. Imidlertid har ikke alt vært negativt, og selv om det hyppigere har kommet tabber har Haïdaras offensive bidrag til tider vært lyspunkter i en grå hverdag i bunnen av tabellen.

Hele Nancys forsvarsrekke har slitt stort sesongen gjennom, og bare nyopprykkede Bastia og Troyes har sluppet inn flere. På Tyneside kan Haïdara fort fremstå mye bedre i et forsvar med landslagsspillere i høy klasse som Fabricio Coloccini, Mathieu Debuchy og Mapou Yanga-Mbiwa.

Det kommer nok heller ikke til å bli problemer med kommunikasjon eller lignende, for som Haïdara så fint sa selv:

FRANSK REVOLUSJON: Haïdara er en av Newcastles mange nye franske ervervelser. Foto: Fotballsonen.com

«Du skulle nesten tro du var i Frankrike. Newcastle er et Ligue 1-lag som spiller i England».

I et intervju med lokalavisa Evening Chronicle ikke mange dagene etter fortalte Haïdara om hvordan han håper Newcastle-overgangen skal hjelpe han til det franske landslaget, i tillegg beskrev seg selv som spiller:

«Jeg er en ganske sterk spiller. Jeg har litt fart og kvikkhet og jeg kan ta ballen og drible folk. Men først og fremst er jeg en forsvarsspiller. En aggressiv og kraftig forsvarsspiller». 

Når det gjelder drømmen om å spille for «Les Bleus» er det på langt nær umulig. Selv om Lilles Lucas Digne akkurat nå fremstår som et større talent enn Haïdara er det fullt mulig at sistnevnte overgår Lille-spilleren med suksess i Premier League. Haïdara har allerede kamper for flere franske ungdomslandslag, og han er på langt nær ukjent for Didier Deschamps & co.

I starten av 2013 visste knapt nok noen uten interesse for Ligue 1 hvem Massadio Haïdara var. I januar har dette endret seg drastisk, og flere og flere klubber har blitt linket til den unge franskmannen. Etter hvert ble det mer og mer tydelig at Roma og Newcastle var de mest lystne klubbene. Til slutt ble det klart at Haïdara foretrakk balløya og Tyneside foran den evige stad, og det er ikke usannsynlig at han tar plassen fra Davide Santon og etablerer seg som Newcastles nye superback.

Og kanskje også fremtidig landslagspiller?

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *