Franskfotball.com

Adrien Rabiot – lokalgutten i Qatar-prosjektet

Foto: Fotballsonen.com

Etter at Paris-Saint Germain ble kjøpt opp av QSI i 2012 har få lokale unggutter fått prøvd seg i stjernegalleriet til Leonardo & co. Om noen år kan Paris-fødte Adrien Rabiot fort bli den første.

Til tider må det være rimelig irriterende å være Adrien Rabiot; da ved siden av hele greia med å være et av Frankrikes største fotballtalenter: For ettersom PSG virker å hente i hvert fall tre overbetalte superstjerner per spennende unggutt som kan integreres i førstelaget, er Rabiots ferd til startplass på Parc des Princes enn så lenge enn kronglete, utrygg vei brolagt med penger og fyllt av hindere med store egoer.

Dette synspunktet tilhører selvsagt bare en nisje av PSG-supportere, og er i stor grad en overdrivelse. At det likevel delvis er en realitet gjør enda mer imponerende at Rabiot i det hele tatt spilte flere kamper fra start for Carlo Ancelottis stjernegalleri før han ble sendt ut på lån til Toulouse. Noen vil kanskje påstå at den rutinerte italieneren har inkludert spillere som Rabiot og Clement Chantome fra start for å tilfredsstille PSGs lokale supportere, men ingen av dem har gjort seg bort på noen måte, heller tvert imot.

Stortalentet Rabiot har hatt en veldig annerledes fotballkarriere så langt i forhold til mange andre unge franskmenn. For mens de mest talentfulle i hovedstaden drar til nasjonalakademiet Clairefontaine, spilte Rabiot på det ikke altfor glamorøse ungdomslaget til Créteil, som i dag holder til i tredje divisjon. Etter å ha imponert der kom Manchester City på banen, men oppholdet i England endte i fiasko.

Noen år etter å ha returnert til moderlandet ble Rabiot plukket opp av PSG. Hans far Michel, som lærte ham mye om fotball som gutt, er PSG-supporter, og var naturligvis svært stolt av sin sønn. Dessverre har Michel Rabiot sjelden sett sitt barn spille ettersom han ble rammet av en tragisk ulykke i 2006, som førte til at han ble fullstendig lam.

Allikevel fikk Rabiot endelig se sin sønn spille i de stolte fargene til favorittklubben i 2011 da PSGs U19-stab i samarbeid med Auxerres ungdomslag sørget for en spesialtilpasset plass på reservebanen til «AJA». Adrien & co. vant kampen 3-2, etter to mål av hovedpersonen selv i førsteomgang. Etter sidebytte så han resten av kampen med faren.

Rabiot debuterte mot Bordeaux i fjor ved siden av spillere som Javier Pastore, Zlatan Ibrahimovic og Thiago Motta, men unggutten viste ingen tegn på nerver. I stedet leverte han en solid time på sentral midtbane med nøkkelspillerne Thiago Motta og Blaise Matuidi, før han ble byttet ut til fordel for Jérémy Menez. Siden fikk Rabiot bare innhopp i Ligue 1, og tok etter hvert det smarte valget å dra til Toulouse for å få spilletid. Før han dro imponerte Rabiot for PSG også i Mesterligaen, i den knusende 4-0-seieren mot Dinamo Zagreb.

Etter en litt treg start i sørvest-Frankrike fant Rabiot seg etter hvert til rette på midtbanen med Étienne Didot og navnebror Capoue. I mars ble han matchvinner mot Brest, og siden har han levert to svært gode kamper mot Bordeaux og Ajaccio.

At Rabiot floppet i England er forståelig med tanke på hvor lite britisk han er i spillestilen, og hva mange briter forventer av defensive midtbanespillere. Samtidig følte han seg ofte misforstått under oppholdet i nordvest-England, og syntes at han spilte i feil posisjon. Språkbarrieren var også et stort hinder.

Rabiot, som er nesten 190 centimeter høy, er på ingen måte en sterk duellspiller, selv om han har terpet stort på dette området siden det mislykkede England-oppholdet. I stedet har hans styrker i den dype midtbanerollen lenge vært god spilleforståelse, i tillegg til fin teknikk, balanse og ballkontroll. I Toulouse har han imidlertid figurert lenger frem i banen, hvor han har klart seg bra. Flere tror fremtiden til ungdomslandslagsspilleren ligger nettopp lenger fremme, enten offensivt på midten, mer sentralt, eller ute på kanten, hvor han også har spilt.

På de forskjellige juniorlagene til PSG har Rabiot alltid vært en notorisk målscorer, men enn så lenge har han ikke klart å overføre blikket for mål til seniornivå. Hittil står han bare med et mål for PSG og Toulouse til sammen. Det var mot Brest for sistnevnte. Samtidig var det en perle av de sjeldne, og Rabiot satte det pålitelige venstrebenet som kan skape mye glede i Paris i årene som kommer på pidestall.

Med sine fattige 18 år er Rabiot, som er født i 1995, blant de yngste og mest spennende spillerne i årets utgave av Ligue 1. Den hårfagre midtbaneeleganten har kanskje en lang vei frem til startplass i PSG, men at han har potensiale til å gjøre sitt bekrøllede hode til et varig landemerke på mektige Parc des Princes er utvilsomt.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *