Franskfotball.com

Den franske baskerhelten

REAL SOCIEDAD v ATHLETIC DE BILBAO.LA LIGA 2010/11

Foto: Fotballsonen.com

Sjokklaget Real Sociedad ligger an til å kvalifisere seg for Mesterligaen gjennom en svært imponerende fjerdeplass i årets La Liga. En av de hovedårsakene til denne sesongens suksess er Antoine Griezmann.

Som de fleste vil huske slet den jevne fotballsupporter med å tørke sikkel fra munnviken med tanken på Marcelo Bielseas Athletic Bilbao forrige sesong. Spesielt i Europa var baskerne fantastiske, og motstander etter motstander ble feid av banen med spillere som Iker Muniain, Javi Martínez og «løvenes konge», Fernando Llorente, i sentrum.

Siden har imidlertid tingenes tilstand i Bilbao gått fra å være et harmonisk utopia til å bli en marerittaktig dystopi: Med konflikt mellom Llorente og Bielsa, salg av Martínez og en Muniain som ofte har slitt med å finne tilbake til sitt gamle jeg, har Athletic igjen blitt en i mengden. Et lag som ikke utmerker seg nevneverdig med positive fortegn, og er like langt unna å få frem sikkel som Stoke på en sedvanlig klisjeaktig kald og våt tirsdagskveld.

Allikevel har det vært nok av saliva og anerkjennelse i favør Baskerland denne sesongen, men da hovedsakelig på grunn av Athletics erkerival Real Sociedad. Med spillere som Carlos Vela, Asier Illaremendi, Iñigo Martínez, og kanskje fremfor alle, Antoine Griezmann i spissen, har Phillipe Montaniers mannskap trollbundet hele landets fotballpublikum.

Lovordene har haglet om «La Real». Ligatoeren fra 2002/2003-sesongen i La Liga har til og med blitt kalt «en blanding av Real Madrid og Barcelona» av den anerkjente journalisten og eksperten Sid Lowe.

Noe som ikke akkurat er små ord for klubben som spilte på nest øverste nivå i Spania for bare tre år siden. Også da var Griezmann i klubben. Faktisk hadde franskmannen vært der siden han forlot Frankrike i 2005 etter å ha blitt veid for lett av klubb etter klubb i hjemlandet.

I sesongen 2009/2010 ble det opprykk for «La Real». En purung Griezmann var med å bære lasset og endte sesongen med fem nettkjenninger på 18 kamper. Med sin ekstremfart og utsøkte teknikk etterlot tenåringen seg mang en omtumlet og forvirret høyreback i Liga Adelante. Høyrebacker med liten anelse om hvor ballen og tornadoen som nettopp hadde hatt den var blitt av.

Tornadoen viste seg å ende opp i verdens kanskje beste liga, og selv om tornadoer av fransk opprinnelse er sjelden kost i Spania viste denne seg å finne seg svært godt til rette.

Den imponerende innsatsen i Spania gikk ikke upåaktet hen hjemme i Frankrike, hvor flere klubber nok angret avgjørelsen om å vrake unge Griezmann flere år tidligere. Det tok ikke lang tid før tenåringen var fast inventar på Frankrikes U19-lag. Videre spilte han på både U20- og U21-nivå før det brått sa stopp som følge av den etter hvert så beryktede byturen før playoff-kampen mot Norge med M’Baye Niang, Wissam Ben Yedder, Yann M’Vila og Cris Mavinga. M’Vila fikk som kjent hardest straff av de beryktede fem, og til neste år har Griezmann sonet sin, og er igjen klar for landslagsspill. Dermed er det på langt nær usannsynlig at Real Sociedads ledestjerne blir med Frankrike til VM i Brasil i 2014.

I dag har en bare 22 år gammel Griezmann godt over 100 kamper i Sociedad-trøya under beltet, og hele 22 scoringer på øverste nivå i Spania, da for et lag som med unntak av årets sesong ikke har vært i toppen. Men denne sesongen har de vært der, og det er, for å so det på en svært enkel måte, mye grunnet kombinasjonen av dødelig kontringsstyrke og dyktighet til å beholde ballen. Som Lowe hyllet Montaniers mannskap: «En blanding av Barcelona og Real Madrid».

Sammen med nettopp Madrid er Sociedad blant Europas aller beste kontringslag. Griezmann er mye av grunnen til dette, med sin hurtighet, teknikk og sitt brede driblereportoar, i tillegg til en brukbar venstreslegge og et godt øye for spillet. Disse egenskapene har sørget for åtte nettkjenninger og tre målgivende pasninger, for ikke å nevne de utallige gangene han har skapt rom for lagkamerater med smarte løp og bevegelser.

Med tanke på hvor høyt Griezmanns prestasjonsnivå har ligget på sesongen gjennom er det egentlig smått utrolig at noen øyeblikk skiller seg nevneverdig ut. Imidlertid er det nettopp en hendelse som gjør det; nemlig det utrolige målet mot Real Valladolid. Klubben fra Nord-vest Spania er favorittmotstanderen til Griezmann i La Liga, og Sociedads nummer 7 har funnet nettmaskene hele fire ganger mot «Pucela». To av de kom i mars-oppgjøret mellom lagene som endte 4-1, og det var især det andre som var virkelig minneverdig: En ball som i noen tilfeller hadde blitt karakterisert som uten adresse ble majestetisk tatt ned i reneste Zidane-ånd av Griezmann, som deretter kontant sendte lærkula forbi Hernández i Valladolid-buret. Sistnevnte kunne bare måpe i vantro, men han hadde vært vel så berettiget til sette nedtaket på pidestall, gå ned på kne og tilbe touchet som en hellig relikvie.

5 Comments

 1. ปั้มไลค์

  04/08/2019 at 16:14

  Like!! Thank you for publishing this awesome article.

 2. Carlton

  06/08/2019 at 18:04

  Your style is really unique in comparison to other
  people I’ve read stuff from. Thank you for posting when you have the opportunity, Guess I’ll just bookmark this site.

 3. Kia

  12/08/2019 at 20:26

  Generally I don’t read post on blogs, however I would like
  to say that this write-up very compelled me to check out and do so!
  Your writing style has been amazed me. Thank you, quite great article.

 4. parking area entry systems

  04/09/2019 at 16:43

  When someone writes an article he/she retains the thought of a user in his/her brain that how a user can understand it.
  Therefore that’s why this piece of writing is outstdanding.
  Thanks!

 5. parking lot entry systems

  04/09/2019 at 16:57

  It’s difficult to find experienced people for this subject,
  but you seem like you know what you’re talking about!

  Thanks

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *