Franskfotball.com

Ungdomssensasjonen Kurt Zouma

zouma

Bli bedre kjent med Premier Leagues nyeste stoppergigant.

Kurt Zouma har signert for Chelsea. Etter lange forhandlinger, ble Saint-Etienne og London-klubben til slutt enige. Den 19 år gamle stoppersensasjonen koster Chelsea 15 millioner euro, og lånes umiddelbart tilbake til sin tidligere klubb helt til sesongslutt. Hva kan man forvente av Zouma? Hva har han utrettet i Ligue 1, og hvorfor var José Mourinho fast bestemt på å hente ham til den engelske hovedstaden?

Zoumas fotballutdannelse startet i Le Pôle Espoirs Football de Dijon. Etter å ha blitt en del av Saint-Etiennes ungdomsakademi i 2009, signerte Zouma sin første profesjonelle kontrakt i april 2011. Da var han bare 16 år. Den sommeren deltok han i U17-VM med Frankrike, før han fikk sin førstelagsdebut for «Les Verts» den 31. august. Han ble nesten umiddelbart en fast del av lagets førsteellever, og han spilte hele 22 Ligue 1-kamper i 2011/12-sesongen. Siden den gang har unggutten utviklet seg i et vanvittig tempo, og han har de siste årene blitt ansett som en av verdens største forsvarstalenter.

Ønsket av City som 17-åring

Til tross for sin unge alder, er Zouma en av de mest fysiske forsvarsspillerne i Ligue 1. Med 190 centimeter på strømpelesten og 85 kilo på vekten, er det ikke mange angreppsspillere som skremmer 19-åringen. På den fronten er han utvilsomt klar for Premier League-spill allerede, spesielt med tanke på hans til tider nærmest umenneskelige spenst.

Se video her.

Mange har kanskje blitt kjent med Zouma først de siste månedene, men Saint-Etienne-forsvareren var et hett overgangsobjekt for flere europeiske toppklubber allerede i januar for to år siden. Spesielt Manchester City prøvde seg på ham, men det endte opp med at han signerte en kontraktforlengelse med Saint-Etienne. Trener Christophe Galtier har aldri lagt skjul på sin beundring for unggutten, og har uttalt følgende om Zouma:

– Han er bråmoden, en stor baby. Fysisk ligger han foran de andre, han er veldig sterk for alderen. Han har også svært god spenst og fart, og han er svært flink til å tilpasse seg nye miljøer og situasjoner.

Etter at karrieren hans startet med et fyrverkeri, har ikke alt gått på skinner for Zouma. Flere knesskader har bremset opp utviklingen hans noe, og prestasjonene hans i Ligue 1 har ikke vært så imponerende som mange kanskje skulle tro. Det er imidlertid viktig å huske at han, utrolig nok, fortsatt bare er 19 år gammel, til tross for at han har vært en fremtredende figur i den franske ligaen i tre år allerede. Han har allerede rundet 50 ligakamper, scoret fire mål, og spilt på alle de aldersbestemte landslagene til Frankrike.

Skrekktaklingen

Denne sesongen har så langt blitt sterkt preget av en suspensjon på ti kamper i Ligue 1. Dette kom som en følge av at Zouma, i en kamp mot Sochaux i november, utførte en skrekktakling på Thomas Guerbert. Taklingen brakk beinet til Sochaux-spilleren, som neppe kommer til å spille mer fotball denne sesongen.

Før suspensjonen, spilte Zouma elleve kamper i Ligue 1. I løpet av den tiden, utførte han 102 klareringer, og vant 80% av hodeduellene sine. Med 86% treffsikkerhet på pasningene sine, er han åpenbart mer enn bare et fysisk beist. Et av hans karrierehøydepunkt så langt var kampen mot PSG tidligere denne sesongen. Zouma var banens beste spiller da Saint-Etienne klarte uavgjort mot hovedstadsgigantene, og han hadde god kontroll på Ibrahimovic og Cavani.

Komplett ferdighetsregister

Nå er  Zoumas suspensjon over, og Chelsea-supportere kan ha gleden av å følge hans siste halvår i Ligue 1 som en forsmak på hva som er i vente. Som midtstopper har 19-åringen det aller meste man ser etter; ro, fatning, styrke og fart. Han er råsterk i luftrommet, men også solid langs bakken.

Han er naturligvis fortsatt ikke helt komplett, og posisjoneringen hans har et stort forbedringspotensiale. Han har også en tendens til å bli litt for ivrig etter å jage ball, og han må fortsatt jobbe med konsentrasjonen, som har kostet Saint-Etienne noen baklengsmål tidligere. Hans skadehistorikk kan også være grunn til bekymring.

Zoumas vanvittige fysikk, talent og modenhet gjør imidlertid at han bør være klar for å ta steget til en av verdens største klubber og ligaer. Utenfor fotballbanen er han en gledesspreder, og det er alltid han som setter igang sanger i garderoben etter seiere. Hans danseferdigheter kommer også til å bli en hit i Premier League.

Sjekk ut: Kurt Zoumas danseferdigheter

Mourinho: – Trenger en framtid

Konkurransen er hard, og formen hans har ikke vært på topp i det siste, men Zouma kan fortsatt ikke avskrives som kandidat til en plass i Frankrikes VM-tropp til sommeren. Dersom han kan finne tilbake til storformen han var i i begynnelsen av denne sesongen, kan det godt hende Didier Deschamps vil vurdere å ta en telefon. Frankrike-sjefen har allerede kalt ham opp til landslaget ved en anledning, til en treningskamp mot Australia i oktober.

José Mourinho har i etterkant av offentliggjøringen av overgangen uttalt seg om grunnen til at de valgte å signere Kurt Zouma:

– Hadde vi ikke gjort det nå, ville vi sannsynligvis ikke hatt mulighet til å gjøre det til sommeren, ettersom andre klubber er svært interesserte. Vi likte profilen hans, og tror at han passer veldig godt inn i Premier League. Han er en ung spiller i en posisjon hvor vi trenger en framtid, sa Chelsea-manageren.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *