Franskfotball.com

Kommentar: Sesongens høydepunkt

63497

Cavani og Falcao mangler, men det er nok å se frem til når PSG gjester Monaco i kveld. Arilas Ould-Saada kommenterer.

Det er ikke til å stikke under en stol at det kunne vært bedre. Radamel Falcao og Edinson Cavani, sommerens supersigneringer, som begge er ute med skade, kunne vært spilleklare. Monaco kunne unngått poengtap borte mot Lorient forrige helg, slik at forskjellen mellom lagene hadde vært på to poeng istedenfor fem. Monaco kunne vært en fotballgal by hvor folk kriget om å sikre seg billetter på svartebørsen, istedenfor at de siste billettene forsvant til 25 euro noen to dager før kampen. Lagenes spillere og trenere kunne startet en ordkrig og skapt litt blest, istedenfor at alle er gode venner, og Monaco kunne vært litt mer ambisiøse når de svarte på spørsmål om deres tittelsjanser.

Det kunne alltids vært bedre, men det er allikevel bra nok. Dette er kampen vi har ventet på siden 22. september, da lagene møttes i Paris. Da Zlatan scoret et tidlig åpningsmål, før han bommet på alt etter det, og da Falcao sikret et poeng for fyrstedømmelaget. PSG er fortsatt den store gullfavoritten, men den kampen viste at Monaco allerede kan flørte med førsteplassen. For Falcaos lagkamerater har bare tapt én kamp mer enn PSG i løpet av de 23 første serierundene, og en seier i kveld vil redusere gapet opp til hovedstadsgigantene til to små poeng. Laget til Claudio Ranieri, uansett hvor lite rutinert og ungt det skulle være, har gjort det meste riktig så langt.

Allikevel er det ingen som tror på Monaco som en seriøs tittelkandidat. Dette er spesielt tilfelle i det siste. Laget har kun vunnet to av sine fem siste seriekamper, og flere spørsmål blir stilt rundt spillestilen og spillermaterialet. Hvorfor sliter Monaco med å komme i gang i kamper? Hvorfor slipper Monaco motstanderne sine til flere og flere målsjanser? Er det stopperparet Carvalho-Abidal eller lagets generelle balanse som har skyld i dette? Er Emmanuel Rivière og Valère Germain gode nok til å bære ansvaret i angrep? Er João Moutinho bare en spiller for de store anledningene? Har James Rodriguez funnet seg til rette? Er det beskjedne Danijel Subasic og Layvin Kurzawa som skal bære store, ambisiøse Monaco?

Ti dager før Champions League gjør sitt comeback på kalenderen, er ikke alt rosenrødt i Paris. Dette til tross for et forsprang på fem poeng i Ligue 1, signeringen av Yohan Cabaye og en nylig sikret ligacupfinalebillett. I januar røk man ut av den franske cupen, og nylig mistet man Cavani til skadebenken. Nå må man tilpasse seg livet uten den briljante uruguayaneren, som er tvilsom til åttendelsfinalene i Champions League. Spillet man har vist i det siste har heller ikke vært like overbevisende som i store perioder før nyttår, men man har sluppet relativt billig unna på resultattavlene.

Det kan virke som om kveldens kamp mot Monaco er uviktig for pariserne, men det er den på ingen måte. Det er ingen tvil om at Champions League er PSGs absolutte prioritet denne våren, men det forutsetter at man har ligatittelen i lomma. Hvorvidt man har det eller ei, vil bli bestemt i løpet av kvelden. En seier vil gi PSG muligheten til å rette fokuset mot Europa, mens et tap vil skape trøbbel for Laurent Blanc og hans stjernespekkede spillerstall. En Monaco-seier vil åpne opp gullkampen igjen, og vil hemme PSG både i hjemlig serie og i Champions League. Dersom Monaco reduserer avstanden til to poeng, vil PSG være nødt til å bruke større krefter på Ligue 1 framover, noe som vil gå ut over prestasjonene i Champions League. Samtidig vil man konkurrere mot et Monaco-lag som bare har serien å konsentrere seg om. Det er også verdt å huske på at PSG ikke har maktet å slå noen av topp 4-lagene i Ligue 1 denne sesongen (Monaco, Lille og Saint-Etienne).

Kveldens kamp avgjør hvorvidt Ligue 1-våren blir en sprint eller en transportetappe for Monaco og PSG. Radamel Falcao og Edinson Cavani får ikke gjort stort med det. Det får derimot fyrstedømmelagets sisteskanse Subasic, de bestefarduoen Éric Abidal-Ricardo Carvalho, den sensasjonelle venstrebacken Layvin Kurzawa, ringreven Jérémy Toulalan, artisten João Moutinho, supertalentet Geoffrey Kondogbia, magikeren James Rodriguez og det franske spissparet Rivière-Germain. Det får også burvokter Salvatore Sirigu, den gjenfødte Van der Wiel, brasseduoen Thiago Silva-Alex, rutinerte Maxwell, supertrioen Motta-Verratti-Matuidi, de sprudlende kantene Lucas Moura og Ezequiel Lavezzi og sist, men aller mest, Zlatan Ibrahimovic.

Og hva hvis januarvinduets signeringer skulle bli avgjørende allerede i kveld? Hva hvis et øyeblikks magi fra Dimitar Berbatov skulle snu hele tittelkampen på hodet? Hva hvis Yohan Cabaye skulle avgjøre Ligue 1-sesongen med en kanon i krysset?

Dette er aller siste sjanse for Monaco. Men dersom de utnytter den sjansen, er alt vidåpent igjen i Ligue 1.

Kampen ser du på Viasat Fotball klokken 21:00.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *