Franskfotball.com

Sesongens drømmelag i Ligue 1

img-monaco-a-la-relance-1390154593_y500_articles-alt-179661

2013/14-sesongen i Ligue 1 er over. Arilas Ould-Saada har satt sammen sitt drømmelag, og krydrer det hele med noen kåringer.

En underholdende sesong med fransk klubbfotball er over. Paris Saint-Germain er kronede mestere, uten at noen som helst hever et øyebryn av den grunn. Superambisiøse Monaco blir å se i Champions League neste sesong, men trener Claudio Ranieri får ikke fornyet tillit av den grunn. Lille har sikret seg kvalikplass til den gjeveste klubbturneringen takket være Enyeama og hans superforsvar, mens Saint-Etienne igjen må takke med bare nesten.

Neste sesong får vi ikke se Ajaccio, Valenciennes og Sochaux i Ligue 1. Sistnevnte gjorde alt de kunne for å overleve, men snublet på siste trappetrinn etter en heroisk sluttspurt. De tre nedrykkslagene blir erstattet med tre lag som har god erfaring med fotball på øverste nivå: Metz, Lens og Caen.

Spenningen var aldri til stede i gullkampen, som den var i eksempelvis Spania eller England. Allikevel har en rekke spillere klart å lyse opp sesongen i Frankrike med gode prestasjoner. Enten det har vært forventet, som i Zlatans tilfelle, eller uventet, som med de fremadstormende morobackene Aurier og Kurzawa, har det vært en glede å følge utviklingen til en liga som er proppfull av kvalitet.

Da er det på sin plass å sette sammen et drømmelag for sesongen. Laget består bare av tre Paris Saint-Germain-spillere. Overraskende? Kanskje, men framfor alt er det et sunnhetstegn å se spillere spredt ut over flere lag prestere på et så høyt nivå. Er Cavani en bedre spiller enn for eksempel Vincent Aboubakar eller Rémy Cabella? Uten tvil. Men har han vært bedre denne sesongen? Nei. Dette er drømmelaget for de som har fulgt med på den franske fotballen de siste ni månedene. Noen av spillerne kommer man til å møte igjen i Premier League eller La Liga til høsten. Andre kommer til å fortsette å underholde i Ligue 1. Og de får selvskap av en rekke nye stjerner.

Drømmelaget:

Målvakt: Vincent Enyeama (LOSC Lille)

Det er ikke ofte at andre enn Zlatan setter Ligue 1 i rampelyset her i landet, men Vincent Enyeama klarte å stjele noen avisoverskrifter i høst. I en mirakuløs rekke med kamper, hvor han systematisk vartet opp med nærmest umulige redninger, holdt nigerianeren nullen i vanvittige 1062 minutter mellom september og desember. Lille skal spille Champions League-kvalik, og det kan de takke keeperen sin for.

Høyreback: Serge Aurier (Toulouse FC)

Se opp for denne mannen når VM går av stabelen i Brasil. Serge Aurier har hatt en enorm sesong i et ellers middelmådig Toulouse. Ivorianeren har for det meste spilt høyre vingback, men har – med glans – til tider vikariert som en av tre midtstoppere i Alain Casanovas 5-3-2-system. Seks mål og seks målgivende pasninger er fasiten etter en sesong hvor Aurier knapt spilte en kamp under pari. Oddsen er meget lav for at han reiser til London og Arsenal neste sesong. Nøkkelord: Kondisjon, muskler og innleggsfot.

Midtstopper: Thiago Silva (Paris Saint-Germain)

Mannen som mange kaller verdens beste midtstopper var ikke selvskreven på sesongens lag i Ligue 1. Noen enkle feil mot slutten av sesongen – kanskje på grunn av et aldri så lite mesterskap som nærmer seg med stormskritt – har lagd små riper i den ellers perfekte lakken til Brasil-kapteinen, men sesongen hans som helhet har allikevel vært god. Thiago Silva er imponerende å se på. Han er et beist i luftrommet, lynrask til fots, god en-mot-en, en pålitelig ledertype og attpåtil svært komfortabel med lærkula i beina.

Midtstopper: Loïc Perrin (AS Saint-Etienne)

asse-perrin

LES BLEUS NESTE: Loïc Perrin blir med i oppkjøringen til VM.

I en alder av 28 år, har Saint-Etiennes lagkaptein og midtstopper Loïc Perrin gjennomført sin desidert beste sesong som fotballspiller. Perrin har vært en garantist for kvalitet bakover i banen, men stikker seg kanskje spesielt ut på grunn av sine seks nettkjenninger i ligaen, hvilket gjør ham til den mestscorende midtstopperen i Frankrike denne sesongen. Hans prestasjoner har imponert så mye at han ble tatt ut på UNFPs drømmelag for Ligue 1-sesongen, men ikke nok med det – Perrin har også gjort seg fortjent til en plass blant de syv reservene i Frankrikes VM-tropp.

Venstreback: Layvin Kurzawa (AS Monaco FC)

En drømmesesong er over for Layvin Kurzawa. Den 20 år gamle Monaco-backen gjorde det umiddelbart tydelig at plassen på venstresiden i forsvaret til laget fra fyrstedømmet var hans, og han forsvarte den med bravur fra seriestart til serieslutt. Imponerende gjennom sin regelmessighet, Kurzawa har vist imponerende ferdigheter på begge sider av banen. Fem mål og tre målgivende pasninger sier sitt, men spilleren viser også allerede modenhet i den defensive delen av spillet.

Defensiv midtbane: Jérémy Toulalan (AS Monaco FC)

Den rutinerte midtbanespilleren kom til Monaco fra Málaga foran inneværende sesong, og ble en umiddelbar suksess på den franske rivieraen. Med sitt sikre pasningsspill og sine effektive taklinger har ikke Toulalan sett ut til å ha blitt ett eneste år eldre siden han forlot Ligue 1 – med unntak av litt gråere hår, selvfølgelig. Den tidligere Lyon- og Nantes-spilleren bringer ro og rutine til et Monaco-lag som må sies å ha gjennomført en meget vellykket førstesesong i Ligue 1. Men det beste er uten tvil i vente.

Defensiv midtbane: Thiago Motta (Paris Saint-Germain)

Endelig fikk vi se Thiago Motta i en hel sesong. Den brasiliansk-fødte italieneren anses av mange som Paris Saint-Germains viktigste spiller, og det er ikke uten grunn. 31-åringen har hatt en lysende sesong. Han briljerer i duellspillet, posisjonerer seg alltid smart, men er kanskje aller mest imponerende gjennom sin evne til å styre tempoet i kamper, å slå de riktige pasningene og å bruke sin teknikk og sitt overblikk til å gjøre overgangen fra forsvar til angrep så myk som mulig. Gi Motta en gråstein, og han gir deg gull tilbake.

NEST BEST: Bare Zlatan scorte flere mål enn Lorients Aboubakar.

NEST BEST: Bare Zlatan scorte flere mål enn Lorients Aboubakar.

Høyrekant: Vincent Aboubakar (FC Lorient)

Den kamerunske fartsdemonen har vært en av sesongens store gjennombruddsspillere i Frankrike. Etter en overgang fra Valenciennes i fjor sommer, har 22-åringen eksplodert i Lorients oransje drakt. Etter å ha vært en sjanseskapende spiller uten avslutteregenskaper, har Aboubakar blitt en av ligaens mest kliniske målgjørere. Sammen med Toulouses Ben Yedder og Marseilles Gignac, er Aboubakar den spilleren som er nærmest Zlatan på toppscorerlisten, med 16 mål denne sesongen. Lorient-spissen har også levert seks assists.

Offensiv midtbane: James Rodriguez (AS Monaco FC)

Etter å ha blitt hentet fra Porto i bytte mot 55 millioner euro, har colombianske James Rodriguez lyst opp Ligue 1 med sin teknikk og klasse. Etter en treg start, fikk han etter hvert sitt gjennombrudd. Geniale pasninger og direkte frispark har vært noen av hans varemerker, og han avslutter sesongen som ligaens assistkonge, med 12 målgivende pasninger, i tillegg til å selv ha notert seg for ni fulltreffere.

Venstrekant: Rémy Cabella (Montpellier Hérault SC)

Montpellier endte på en begredelig 15. plass, men Rémy Cabellas sesong overskygger lagets skuffende prestasjoner. Den 24 år gamle offensive midtbanespilleren har stått bak alt for Hérault-laget, og hans 14 mål og fem målgivende pasninger har gjort ham fortjent til en plass blant de syv reservene i Frankrikes VM-tropp. Med mindre en franskmann eller to skader seg før turneringen, vil vi neppe se hans ekstravagante hårfrisyre i Brasil, men få vil vedde imot at hans teknikk, akselerasjon og overblikk vil gjøre sitt inntog i Premier League til høsten.

Spiss: Zlatan Ibrahimovic (Paris Saint-Germain)

Etter å ha skadet seg i den første kvartfinalen mot Chelsea i Champions League, gikk Zlatan glipp av mesteparten av sesonginnspurten til PSG. Før skaden hans hadde laget spilt 47 kamper i løpet av sesongen. Kun to endte med tap. I de seks kampene etter skaden, alle uten Ibrahimovic fra start, tapte laget tre kamper. Svenskens påvirkning er uvurderlig, og om han var god forrige sesong, var han enda bedre i år. 26 mål på 32 Ligue 1-kamper og ti mål på åtte i Champions League taler for seg.

Skjermbilde 2014-05-20 kl. 10.17.50

Reservelag: Sirigu (PSG) – Van der Wiel (PSG), Basa (Lille), Alex (PSG), Bédimo (Lyon) – Verratti (PSG), Matuidi (PSG), Hamouma (Saint-Etienne) – Cavani (PSG), Gignac (Marseille), Lacazette (Lyon)

 Årets spiller:

1. Zlatan Ibrahimovic (Paris Saint-Germain)
2. Thiago Silva (Paris Saint-Germain)
3. James Rodriguez (AS Monaco FC)

Årets unge spiller (født etter 1.1.92):

1. Serge Aurier (Toulouse FC)
2. Vincent Aboubakar (FC Lorient)
3. Marco Verratti (Paris Saint-Germain)

Årets trener:

1. René Girard (LOSC Lille)
2. Christophe Galtier (AS Saint-Etienne)
3. Hervé Renard (FC Sochaux)

Årets mål (trykk på navnet for å se målet):

1. Zlatan Ibrahimovic (Paris Saint-Germain)
2. André-Pierre Gignac (Olympique de Marseille)
3. Edinson Cavani (Paris Saint-Germain)

Årets Maradona:

Lucas Moura (Paris Saint-Germain)

Årets frekkeste:

Paul-Georges Ntep (Rennes)

Årets kamp:

FC Lorient 4-4 Montpellier Hérault SC

Årets flopp (spiller):

1. Dario Cvitanich (OGC Nice)
2. João Moutinho (AS Monaco FC)
3. Giannelli Imbula (Olympique de Marseille)

Årets flopp (trener):

1. Fabrizio Ravanelli (AC Ajaccio, )
2. Philippe Montanier (Rennes)
3. Élie Baup (Olympique de Marseille)

Årets signering:

1. Vincent Aboubakar (FC Lorient)
2. Simon Kjær (LOSC Lille)
3. Prince Oniangué (Stade de Reims)

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *