Franskfotball.com

L1: Topp 20 talenter

Med sine veletablerte ungdomsakdemi er Ligue 1 kjent som Europas mest talentfulle liga. Nærmest på samlebånd pumper klubbene ut potensielle verdensstjerner. Det er mange spillere å ta av, og i den anledning har franskfotball.com rangert de 20 beste.

Rangeringen nedenfor tar utgangspunkt i hvem som har best forutsetninger for å bli “den neste store.”  Kriteriene er at i denne ar de er født seinest i 1988 (22 år), og har potensiale til å spille på høyeste nivå. Merk at denne listen gjør seg gjeldende per dags dato (19/01/2011) , og at den ved endt sesong kan være totalt forandret. Mange ting kan virke inn, men et velkjent problem er at spillere med en lys fremtid blir sammenlignet med de beste av de beste. Fallgruven er dermed stor, og floppstatusen kan fort bli et faktum. Bruno Cheyrou og Camel Meriem, to spillere som ble spådd en lysende fremtid, men som ble offer for dette. Vi velger likevel å sammenligne våre utvalgte, for å gi en nødvendig pekepinn på en spilleres kvaliteter.

1) Eden Hazard (LOSC Lille) – 19 år

Wonderkid, som han kalles, er et velbeskrivende navn, fordi denne gutten kan virkelig trylle med en ball! Ingen i ligaen har bedre ballkontroll og tenkikk enn den unge Belgieren, og det er ikke uten grunn han jaktes av samtlige toppklubber i Europa. Real Madrid, Barcelona, Arsenal, Manchester United og Liverpool er bare noen av klubbene som har vist interesse. I fjor ble han offisielt kåret til årets unge spiller, men merk at han også var nominert til årets spiller. Etter en litt treig start på årets sesong, har han nok en gang slått ut i full blomst. Det er en fryd å se på hva han gjør med ballen, og gjentatte ganger denne sesongen har han gjort motstanderen til latter!


Eden Hazard, ligaens største talent!

2) Yann M’Vila (Stade Rennais) – 20 år

I en alder av 20 år er det få som har en større forståelse for spillet enn det Yann M’Vila har. For ca. et halvt år siden, var han en totalt ukjent spiller, i dag er han fast inventar på det Franske A-landslaget.  Hovedsakelig har han defensive kvaliteter, men M’Vila fungerer like godt fremover på banen, da han har bedre teknikk og pasningsfot enn folk flest i sin possisjon. Real Madrid, Inter og Liverpool er blandt klubbene som følger dene spilleren tett.


Yann M’Vila. «Les Bleus» midtbanegeneral i en alder av 20!

3) Mamadou Sakho (Paris Saint-Germain) – 20 år

Sakho er uten tvil “Les Bleus” fremtidige forsvarssjef! Allerede i en alder av 20 år, har han blitt kalt opp flere ganger, og tidligere i år fikk han sin debut! Hans gode prestasjoner i PSG-trøyen har ligget til grunn. Fysisk sterkt, hurtig, og ruvende i luftrommet er egenskaper som beskriver Sakho. I tilegg er han venstrebent, noe som gjør han enda mer spennende. Det eneste problemet med Sakho er at han kan få overtenning til tider, men dette er en del av en modningsprosess. Det ser dog ikke ut til å ha svekket interessen rundt han. Foreløbig er det Arsenal som har ledet an jakten, med Barcelona og Bayern München hakk i hel.


Mamadou Sakho, enormt stoppertalent!

4) André Ayew (Olmpique de Marseille) – 21 år

Sønn av legendarisk Abdi Pelé, har André Ayew mye å leve opp til. Han har dog fått en fantomstart på sin karriere! I tilegg til et meget godt fotball VM for Ghana, har unggutten spilt seg til fast plass på selveste Marseille. I begynnelsen av sesongen brukte Didier Deschamps han som vingspiller i lagets 4-3-3 formasjon, men han har nå funnet ut at Ayew fungerer vel så bra på midtbanen. Han har et flott driv med ballen, og er flink til å finne mannen foran seg. Han har alt det en vingspiller trenger, hurtighet og teknikk, og mere til! Ayew har alle forutsetninger for å utvikle seg til en stor spiller! Se også opp for hans bror, Jordan Ayew, som også spiller for Marseille!

5) Etienne Capoue (Toulouse FC) – 22 år

Spilleren som opprinnelig stammer fra øynasjonen Guadaloupe, er et rivjern på midtbanen til Toulouse. I 2008-2009 sesongen ble han nominert i årets unge spiller kategorien, men ble slått på målstreken av Hazard. Hans utholdenhet og duellstyrke er egenskaper forskjellige aldersbestemte landslag har satt pris på. Capoue var en av de største kortsankerne for bare en sesong siden, men virker nå mer behersket og kontrollert i sin spillestil. FC Barcelonas supportere ville ha han som Yaya Tourés erstatter, men er foreløbig ikke blitt tilfelle. Hvis ikke Barcelona foretar seg noe, kommer nok Arsenal eller Liverpool til å følge opp sin interesse. En garantist på det Franske landslaget i nærmeste fremtid!

6) Marvin Martin (FC Sochaux-Montébeliard) – 22 år

Sochaux 22-årige «tegne-serie» playmaker har virkelig fått sitt gjennombrudd denne sesongen, og står bokført med hele 8 assists så langt! Han har alle egenskapene som trengs i sin possisjon. Et fantastisk overblikk, god førstetouch, og ikke minst en utsøkt pasningsfot. Målfarlig er han og! Lobben hans mot Nice i den 6 serierunden er til å få vann i munnen av! Et kunststykke, som bør være kandidat til årets mål. Martin bør absolutt stå på listen til Laurent Blanc, over mullige landslagskandidater, men første steg for Martin er nok å finne seg en større klubb! PSG, Lille, Bordeaux, Arsenal og Borussia Dortmund er alle mulige kandidater.


Marvin Martin, fremtidig playmaker i et storlag?

7) David Ospina (OGC Nice) – 22 år

Colombianeren har vært Nice sin beste spiller, og skal æren for at laget ikke fikk en grufull start på årets sesong! Ospina har rekasjoner utenom det vanlige, det så vi spesielt i kampen mot PSG, hvor han i en oppvisning av de sjeldne klarte å holde nullen mot Nenê & co. Det er nettopp PSG som leder an jakten på denne spilleren, og Nice har allerede hentet inn en erstatter! David Ospina kan fort ta samme vei som sin kollega i Lyon, Hugo Lloris, som og er et produkt fra “Le Gym” .

8.) Moussa Sissoko (Toulouse FC) – 21 år

Midtbanemotoren til Toulouse imponerte stort for de lilla i fjor, og scorte hele 9 mål! Med 119 spilte Ligue 1 kamper, begynner unggutten virkelig å opparbeide seg rutine. Hans gode prestasjoner, har og gitt han 3 kamper for “Les Bleus”. Med sin fysiske tilstedeværelse, og gode driv med ballen, har han tiltrukket seg oppmerksomhet fra klubber som Barcelona, Manchester City, Lyon og Aston Villa. Mange liker å sammenligne han med Patrick Vieira.


Moussa Sissoko, den nye Patrick Vieira?

9) Vincent Aboubakar (Valenciennes FC) – 18 år

Egen spillerprofil finnes her: http://www.franskfotball.com/franskfotball/?p=2082

10) Emmanuel Riviére (Saint-Etienne) – 19 år

Spilleren som opprinnelig stammer fra Martinique, er med sine rastafletter og livlige spillestil en skikkelig fargeklatt I den franske ligaen. Spilleren er blandt de hurtigste spissene du finner, og har en ekstrem aksellerasjon på de første meterne. Riviére er anvendelig og kan brukes både som midtspiss og som ving. I fjor fikk han sitt gjennombrudd med sine 9 mål, og har etter en litt rolig start i år scoret 4 mål og bidratt med 3 assists.


Emmanuel Riviére jubler etter scoring!

11) Yacine Brahimi (Stade Rennais) – 20 år

En av de nye “hot-shotsene” i ligaen, som etter gode prestasjoner i Ligue 2 og på aldersbestemte landslag, er ventet å ta steget opp. I likhet med verdensstjerne som Thierry Henry og Nicholas Anelka, kan Brahimi vise til det prestisjefylte Clairefontaine akademiet på CV’en. Som en teknisk begavet vingspiller, besitter han mange av de samme kvalitetene som Eden Hazard. Rennes-trener Frédéric Antonetti, har sansen for å kaste unge spillere uti det, og det har gjort sitt at Brahimi har fått en del sjanser. I skadefraværet til Sylvain Marveaux  vil han på nyåret igjen få sjansen til å skinne.

12) Jean Armel Kana-Biyik (Stade Rennais) – 21 år

Den ungen Kameruneren, som før denne sesongen kom fra Le Havre, har befestet sin possisjon i dette Rennes lag. Han har i grunn alt en midtstopper trenger, og sammen med Kader Mangane bygger han opp rutine. De to har bidratt til at Rennes er det laget i serien som slipper inn minst mål!

13) Ryad Boudebouz (FC Sochaux) – 20 år

Den unge spilleren fra Algerie er på mange måter en “uslipt diamant”.  Sammen med Eden Hazard er han den beste teknikerne i ligaen, med statisitsk flest vellykkede driblinger. Men i motsetning til Hazard har ikke Boudebouz fått sitt gjennombrudd enda. Med sin lagkompis, Marvin Martin, har de to utgjort en farlig duo. Boudebouz figurerer mer ute på kanten, men er og kapabel til å spille i en playmakerrolle.  I sommer representerte Boudebouz Algerie i VM, og plukket med det opp viktig erfaring, utenom de 75 Ligue 1 kampene han allerede har!

14) Nolan Roux (Stade Brestois) – 22 år

Mange mener at Nolan Roux kan bli en kvalitetsspiss i Fransk fotball. Etter å ha scoret 19 mål for Brest i fjor, har han tilpasset seg Ligue 1 på en mesterlig måte, og følgt opp med 5 scoringer. Roux er litt hengslete i stilen, men viser en herlig stå-på vilje, og hans instinkt for mål er udiskutabel. Har spilt for de fleste aldersbestemte landslag.


Har Nolan Roux det som skal til?

15) Mapou Yanga M’Biwa (Montpellier Hérrault SC) – 21 år

Som en del av den gyldne Coupe Gambardella-vinnende generasjonen til MHSC er Yanga et ubestridt stoppertalent. Merk at han også kan spille venstreback, som i utgangspunktet var hans possisjon. I det lange skadefraværet til Nenad Dzodic, har Yanga mer eller mindre tatt han plass, etter solide prestasjoner over lengre tid. Ettersom han opprinnelig er fra Den Sentral Afrikanske republikk, og de ikke har noe særlig landslag å vise til, vil nok Yanga muligens bli å se i troppen til Laurent Blanc i fremtiden.

16) Delvin N’Dinga (AJ Auxerre) – 21 år

En av de spillerne som har levert jevn over i samtlige kamper han har spilt. Som bindeleddet mellom forsvaret og midtbanen til Auxerre har han stort ansvar på seg, men dette TAKLER han bra! Kongoleseren er duellsterk, og er ikke redd for å holde på ball. En spiller som er skreddersydd for fysisk tøffe Ligue 1!

17) Nampalys Mendy (AS Monaco) – 18 år

Kongolesiske Nampalys Mendy er et nytt fjes I Ligue 1, som er meget spennende. Monaco slet veldig med skader i midtbaneleddet innlednigsvis, og det gjorde at Mendy ble kastet ut i det! Han tok utfordringen på strak hånd, og har denne sesongen vært Monegaskernes kanskje viktigste spiller!


Nampalys Mendy har vært en sensasjon denne sesongen!

18) Alexandre Lacazette (Olympique Lyonnais) – 19 år

Som vinner og toppscorer i U-20 VM i fjor er Alexandre Lacazette  en ettertraktet spiller. Han har ikke fått allverdens spilletid I Lyon denne sesongen, men på de 132 minuttene han har spilt, har han scoret 2 mål og bidratt med 2 assists. Hans gode prestasjoner mot Benfica i Champions-League må og trekkes frem. På mange måter kan han sammenlignes med, Loic Remy, i det han er svært bevegelig i sin spillestil. Roma og Tottenham er noen av klubbene som har vist interesse, men når han får sitt gjennombrudd kommer langt større klubber til å stå på døren.

19) Lynel Kitambala (FC Lorient) – 22 år

Auxerre river seg sikkert i håret for at de valgte å leie ut denne spilleren før sesongen. Kitambala, som herjet i Toloun turneringen i sommer, og som scorte hele 17 mål for Dijon i Ligue 2 i fjor, har nå også bevist at han matcher nivået i Ligue 1! Sammen med Kevin Gameiro utgjør han en giftig duo for Lorient. Kitambala ligger gjerne i rommet foran Gameiro, hvor han liker å fyre av skudd!

20) Serge Aurier (RC Lens) – 28 år

Den omskolerte høyrebacken har spilt seg til fast plass denne sesongen. Det er kanskje noe fordi Lens er et svakt og lite konkuransedyktig lag, men Aurier har vist at han absolutt kan matches på høyeste nivå, til tross sin unge alder. I flere kamper denne sesongen, har han vært sitt lags beste spiller, og hatt viktige bidrag både offensivt og defensivt. Det er tydelig at er lette å etablere seg som høyreback enn som venstreback i disse dager, og det kan komme til fordel for Aurier.


Stortalentet, Serge Aurier

Utover de nevnte spillerne bør Lyon-trioen Maxime Gonalons, Jérémy Pied og Miralem Pjanic nevnes. Sistnevnte er i en alder av 19 år, og er fast inventar på det Bosniske landslaget, men sliter litt i playmakerrollen for Lyon. Rennes, som har det beste ungdomsakdemiet i landet, har flest spillere på listen, og lagets dyktige venstreback Kevin Théophile-Catherine bør nevnes. Montpellier vant i for-fjor Coupe Gambardella, den meste etablerte ungdomsturneringen. Karim Ait-Fana, Younes Belhanda og Benjamin Stambouli er spillere fra dette laget, som fortsatt er spådd en lys fremtid. I Bordeaux har talentsatsingen noe stagnert, men de to høyreiste spissene, Anthony Modeste og Cheikh Diabaté er spillere som har potensiale til å nå langt. Nancy har atleten, Alfred N’Diaye og vise til, som er en spiller som kan benyttes både som midtstopper og anker. Jeg har allerede vært innepå noen av talentene til Sochaux, men keeperen, Pierrick Cros, som har fått mye spilletid denne sesongen, samt U-20 helten, Cedric Bakambu, bør trekkes frem! Nigerianeren, Brown Ideye, med hele 8 mål denne sesongen, er og en spillere som kan nå langt, men talentet er ikke like fremtredene.


Miralem Pjanic har fortsatt mye å gå på.

4 Comments

 1. Thommas Husevik

  10/01/2011 at 18:51

  Herlig arbeid! Legger bare til noen navn som kanskje kunne vært nevnt i tillegg^^.. Clément Grénier, Chris Gadi, Bilel Omrani og Yaya Sanogo:) Men det blir vanskelig å få med alle talentene som er i Frankrike, da de er så mange!;)

 2. Pingback: Eden Hazard og Mamadou Sakho forlenger sine kontrakter « Franskfotball.com

 3. Espen

  20/10/2011 at 11:23

  Hei, grei nok liste, men er de talenter når de er over 18?
  De virkelige talenter i fransk liga er vel Abdallah Yaisien, Lenny Nangis, Yassine Benzia,
  Kurt Zouma, Kevin Tapoko, Lionel Mpasi, Arnaud Honore bl.a

  • Øystein M. Telnæs

   20/10/2011 at 14:52

   Det kommer jo an på hvordan du definerer talent, men ser hvor du vil hen.

   Kjenner kun til Benzia, Yaisien og Zouma. La meg gjette FM/CM?

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *