Franskfotball.com

Før Ligue 1-runden: 11ème journée

Tøff borteutfordring for Paris-SG, storkamp i Saint-Étienne og prestisjeduell på Stade Vélodrome

 

Fredag 28. oktober kl. 20:45

 


Lille OSC – Paris Saint-Germain

TV: Viasat Sport 20:45

Rundens første kamp er et oppgjør som gjestene fra den franske hovedstaden ikke har råd til å tape. Etter forrige søndags poengdeling i “Le Classique”, og med bekymringsverdig få sjanser skapt i løpet av nitti minutter, er det et PSG-lag som ønsker å overbevise som trer ut på matta på Stade Pierre-Mauroy fredag kveld. Vertene har slitt tungt i årets sesongåpning, men kan se ut til å ha snudd trenden etter to seire på de siste tre i Ligue 1, og vil nok se sitt snitt til å la seg inspirere av det Marseille gjorde på Parc des Princes forrige uke.

Tabellsituasjonen, samt styrkeforholdet mellom de to troppene indikere dog at vi vil få en PSG-dominert opptreden i Nord-Frankrike, men det vil bli spennende å se om spillere som Angel Di Maria, Edinson Cavani og Lucas Moura kan slå tilbake etter den beskjedne prestasjonen forrige uke.

Lille på sin side vil se til EM-helten Éder, som har funnet nettmaskene ved to anledninger i det siste, i håp om å utrette noe, og vil samtidig sette sin lit til at spillere som Renato Civelli og Sébastien Corchia skal være med på å stagge det fryktinngytende offensive potensialet som bor i gjestenes mannskap.

Fravær LOSC: Marko Basa, Mounir Obbadi, Ryan Mendes, Rony Lopes, Junior Tallo, Eric Bauthéac og Nicholas de Préville.

Fravær PSG: Serge Aurier, Javier Pastore, Christopher Nkunku, Hervin Ongenda og Presnel Kimpembe

Forventede lagoppstillinger:

LOSC: Enyeama, Corchia, Civelli, Soumaoro, Béria, Amadou, Sankharé, Mavuba, Sliti, Amalfitano, Éder

PSG: Aréola, Meunier, Marquinhos, Thiago Silva, Kurzawa, Motta, Verratti, Matuidi, Di Maria, Lucas, Cavani

 

Lørdag 29. oktober kl. 17:00

 


Toulouse FC – Olympique Lyonnais

Sesongens så langt største overraskelse heter Toulouse, og de skal lørdag ettermiddag opp mot et Lyon-lag som har sett merkelig svake ut de siste ukene. Rammene er dermed satt for et oppgjør som bør kunne gi oss mye underholdning i det klokken drar seg frem mot lørdagsgodt. Pascal Dupraz har tatt med seg entusiasmen og overbevisningen etter den syke pep-talken før “do-or-die”-oppgjøret mot Angers forrige sesong, og har installert et kollektiv som overgår de fleste i Ligue 1.

Lyon på sin side kommer fra et begredelig 1-3 tap på hjemmebane for Guingamp, og gikk også på en 0-2 smell mot Nice runden før det igjen, og befinner seg i øyeblikket på en 10. plass på tabellen, à poeng med utskjelte Olympique de Marseille. Bruno Génesios menn vet med andre ord hva som forventes av dem i forkant av denne matchen, men må samtidig være svært forsiktige med å ikke gi kontringssterke Toulouse, med danske Martin Braithwaithe i spissen, rom, som de tidligere har vist seg svært dyktige til å utnytte.

Forventede lagoppstillinger:

TFC: Lafont, Diop, Jullien, Sylla, Yago, Moubandje, Trejo, Durmaz, Blin, Braithwaite, Toivonen (XI forrige helg)

OL: Lopes, Yanga-Mbiwa, Mammana, Morel, Rafael, Ferri, Gonalons, Darder, Rybus, Fekir, Lacazette

 

Lørdag 29. oktober kl. 20:00

 


SC Bastia – Dijon FCO

På Korsika møtes tungtgående SC Bastia og nyopprykkede Dijon FCO til et oppgjør som i utgangspunktet ser svært åpent ut. Hjemmelaget står med tre strake tap i ligasammenheng, og ble også sendt ut av ligacupen i midtuken til fordel for EA Guingamp som viste seg hakket hvassere i straffesparkkonkurransen (4-3). Gjestene fra Bourgogne har på sin side slått greit fra seg i åpningen på årets sesong, og ligger på en 13. plass på tabellen, bare poenget bak lag som Marseille og Lyon.

Duellen mellom de to spennende angrepsspillerne Enzo Crivelli og Loïs Diony kan bli en nøkkel i kampen. Begge står oppført med tre nettkjenninger, og er de to lags toppscorere. Førstnevnte må prøve å bidra til at den negative atmosfæren i Bastia-leiren nøytraliseres, hvilket også Bastia-trener Francois Ciccolini vil ønske for enhver pris.

Forventede lagoppstillinger:

SCB: Leca, Squillaci, Peybernes, Bengtsson, Cioni, Diallo, Cahuzac, Coulibaly, Saint-Maximin, Nangis, Bifouma (XI forrige helg)

DFCO: Reynet, Lang, Lotiès, Bernard, Chafik, Belmonte, Lees-Melou, Abeid, Sammaritano, Gastien, Diony (XI forrige helg)

 


EA Guingamp – Angers SCO

Stade du Roudourou er målet når Angers tar fatt på den drøyt tre timer lange kjøreturen til Bretagne og EA Guingamp i et oppgjør mellom to godt-presterende klubber sett ut fra målsetningene og ressursene de to rår over. Vertene Guingamp ligger i skrivende stund på en 7. plass på tabellen, mens gjestene fra Loire innehar en 9. plass.

Tatt nåværende form i betraktning er det vertene som må sees på som favoritter i dette oppgjøret, de kommer nemlig fra et avansement i ligacupen på bekostning av SC Bastia, og står på to seire på de siste tre i Ligue 1, og da skal det nevnes at man har slått både Lyon og Lille, to antatt sterkere lag. Angers på sin side røk ut av ligacupen etter å ha tapt 1-2 i Loire-derbyet mot FC Nantes, men er ubeseiret på sine siste tre i Ligue 1.

Forventede lagoppstillinger:

EAG: Johnsson, Ikoko, Marcal, Sorbon, Kerbrat, Diallo, Deaux, Didot, Coco, Salibur, Briand (XI forrige helg)

ASCO: Michel, Andreu, Traoré, Martinez, Thomas, Mangani, Capelle, Ndoye, Santamaria, Ekambi, Diedhiou (XI forrige helg)

 


FC Lorient – Montpellier HSC

Lorient tar lørdag kveld imot Montpellier til et skikkelig bunnoppgjør på Stade du Moustoir. Hjemmelaget ligger i øyeblikket sist på tabellen, à poeng med nyopprykkede AS Nancy-Lorraine, og er appåtil på jakt etter en ny hovedtrener etter at Lorient-styret valgte å gi Sylvain Ripoll marsjordre som følger av tapet for Dijon forrige helg, og bedre ble det ikke for klubben da de tapte mot erkerivalene Rennes i ligacupen på onsdag (2-3). I Montpellier er det heller ikke fullstendig ro i leiren, selv om det ble seier mot Laval i ligacupen. Forrige helgs 2-6 tap for Monaco kan ikke ses på som noe annet enn flaut, og Frédéric Hantz sitter nok ikke helt trygt i sjefsstolen om det ikke blir en trepoenger i denne matchen.

For hjemmelaget er det kamerunske Benjamin Moukandjo som skal stå for den største måltrusselen, mens det for gjestene i utgangspunktet skulle vært toppscorer (5 mål) Casimir Ninga, men den lynhurtige angrepsspilleren pådro seg en korsbåndsskade på trening og er nå ute resten av sesongen, noe som selvsagt er et blytungt slag for seriemesterne fra 2011-12.

Informasjon om skadefravær og suspensjoner kommer..

FCL: Lecomte, Touré, Bellugou, Ciani, Moreira, Le Goff, Guendouzi, Mvuemba, Mara, Waris, Fofana (XI forrige helg)

MHSC: Jourdren, Hilton, Skhiri, Roussillon, Deplagne, Sylla, Lasne, Sanson, Boudebouz, Sessegnon, Camara (XI forrige helg)

 


AS Nancy-Lorraine – SM Caen

Kampen mellom to av de nyopprykkede lagene i ligaen bør kunne bli en godbit. Kvalitetsmessig er det nok ikke urimelig å mene at dette er noe av det svakere Ligue 1 har å by på, da oppgjøret setter 18. plassen opp mot 19. plassen, men faktumet er at begge er desperate i jakten på en trepoenger, og det bør være et godt utgangspunkt for høyinteressante 90 minutter. Litt av brodden er dog tatt ut av oppgjøret ettersom begge lagenes møttes til ligacup-dyst i midtuken, da ligajumbo Nancy beseiret Caen med sifrene 4-2, men vær sikker på at Patrice Garandes menn er sugen på revansje.

Og skal man se på hva de to lagene har av offensiv slagkraft, er det for gjestenes del ganske klart at man må sette sin lit til lagets kroatiske måljeger, Ivan Santini, som så langt denne sesongen står oppført med fire fulltreffere i ligaen. Nancy på sin side har slitt med å finne en utpreget målscorer, og så langt har man ikke én eneste spiller som har funnet veien til nettmaskene ved mer enn én anledning, noe som utvilsomt må sees på som bekymringsverdig for de røde og hvite fra Nord-Øst Frankrike.

Forventede lagoppstillinger:

ASNL: Ndy Assembé, Lenglet, Badila, Cabaco, Diarra, Marchetti, Coulibaly, Pedretti, Cetout, Dia, Koura (XI forrige helg)

SMC: Vercoutre, Seube, Yahia, Leborgne, Da Silva, Delaplace, Bazile, Féret, Bessat, Rodelin, Santini (XI forrige helg)


AS Saint-Étienne – AS Monaco

TV: Viasat Sport 20:00

Rundens ubestridte toppoppgjør finner sted i Saint-Étienne og på Stade Geoffroy-Guichard. 7. plass på tabellen, AS Saint-Étienne tar imot nummer to, AS Monaco. Begge lag representerer Frankrike i Europacup, og begge avsluttet forrige sesong høyt nok på tabellen til å slippe spill i midtukens ligacup-runde, noe som bør legge til rette for friske ben og en fritt-flytende fotballkamp. Gjestene fra Monaco kommer fra en meget overbevisende 6-2 seier på eget gress mot Montpellier, mens Saint-Étienne tok med seg alle poengene fra Stade Michel-d’Ornano og SM Caen i en 2-0 seier forrige søndag.

Når det gjelder våre nordmenn, Ole Selnæs og Alexander Søderlund så skal mulighetene være gode for at vi får se dem begge i denne kampen. Førstnevnte gjorde en god figur og spilte hele oppgjøret mot Caen forrige uke, mens Alexander Søderlund, som var noe mer anonym, spilte 79 minutter, og kan være klar for en plass i startelleveren også på søndag.

Nøkkelspillerne for hjemmelaget blir etter alt og dømme sisteskanse Stéphane Ruffier, som nok vil få sitt å stri med, samt midtstopper Loïc Perrin som med erfaringen sin, og lederegenskapene vil måtte styre forsvaret med en jernhånd, skal Monacos hurtige og kreative angrepsspillere stoppes.

Og det er nettopp det som blir nøkkelen for gjestene, spillere som Thomas Lemar, Bernardo Silva og Joao Moutinho vil være de viktigste aktørene for et Monaco-lag om de skal lykkes offensivt. I tillegg har man en joker i Kylian Mbappé som kan skape mye uro inne i motstanderens sekstenmeter med sine hurtige initiativ og flotte driblinger.

Forventede lagoppstillinger:

ASSE: Ruffier, Lacroix, Mbengue, Perrin, Malcuit, Saivet, Veretout, Selnæs, Tannane, Monnet-Paquet, Roux (XI forrige helg)

ASM: Subasic, Fabinho, Jemerson, Sidibé, Mendy, Glik, Silva, Bakayoko, Lemar, Falcao, Mbappé (XI forrige helg)

 

Søndag 30. oktober kl. 15:00

 


OGC Nice – FC Nantes

Serieleder OGC Nice er i et veldig godt driv om dagen, og de seiler opp som soleklare favoritter før søndagens oppgjør mot FC Nantes. Gjestene, som tar med seg selvtilliten fra seieren i Loire-derbyet i midtuken, vil måtte kjempe hardt ute på gressmatta på Allianz Riviera, og samtidig håpe at overraskelseeffekten begynner å ta slutt hos vertene, som så langt har stormet frem i den ene kampen etter den andre.

I forrige serierunde, og uten Mario Balotelli, tok Nice en sterk 4-2 seier på bortebane mot FC Metz, med det nye stjerneskuddet Alassane Pléa som tremålsscorer. Før det avgjorde samme mann da Nice beseiret Red Bull Salzburg i Europa League (1-0), og holdt med det liv i drømmen om avansement. FC Nantes på sin side vant som nevnt derbyoppgjøret mot Angers i ligacupen, men kommer fra et tap mot Rennes i sin siste ligakamp.

Forventede lagoppstillinger:

OGCN: Cardinale, Souquet, Ricardo, Dante, Sarr, Belhanda, Seri, Eysseric, Walter, Cyprien, Pléa (XI forrige helg)

FCN: Riou, Diego Carlos, Lima, Dubois, Djidji, Thomasson, Harit, Gillet, Sala, Bammou, Stepinski (XI forrige helg)

 

Søndag 30. oktober kl. 17:00

 


Stade Rennais FC – FC Metz

TV: Viasat Sport 17:00

Formlaget Rennes tar søndag ettermiddag imot et Metz-lag som det lugger noe mer for. Gjestene slet seg videre fra midtukens runde i ligacupen, og det mot National-laget (3. nivå) Paris FC på straffesparkkonkurranse (4-3). Før det hadde man tre strake tap i ligasammenheng på samvittigheten, og deriblant et 0-7 tap for AS Monaco på hjemmebane. Rennes derimot kommer fra en sukkersøt 3-2 seier over erkerivalene FC Lorient, og før det beseiret man FC Nantes i det prestisjetunge vest-franske derbyet med sifrene 2-1.

Vertene ligger i øyeblikket på en fin 6. plass på tabellen, og sikter på en Europacup-plass når poengene skal telles opp neste år. Gjestene fra Metz sikter noe lavere, som seg hør og bør når man nylig har rykket opp fra Ligue 2, og hovedmålet for klubben er nok fortsatt tilværelse i Frankrikes øverste divisjon også neste sesong.

Forventede lagoppstillinger:

SRFC: Costil, Mexer, Mendes, André, Baal, Danzé, Fernandes, Hunou, Gourcuff, Ntep, Sio (XI forrige helg)

FCM: Didillon, Rivierez, Milan, Falette, Signorino, Jouffre, Mandjeck, Cohade, Erding, Nguette, Sarr (XI forrige helg)

 

Søndag 30. oktober kl. 20:45

 


Olympique de Marseille – FC Girondins de Bordeaux

TV: Viaplay 20:45

Rundens siste oppgjør er en klassiker i fransk fotball. Det dreier seg nemlig om Olympique de Marseille mot FC Girondins de Bordeaux, to av de mest meritterte klubbene i Frankrike, og to klubber som begge ønsker å finne veien tilbake til eliten i fransk fotball. Vertene har vært gjennom en turbulent periode med oppkjøp av klubben, trenerbytte og en del usikkerhet. Men med ny sportsdirektør på plass og sikre rammer rundt fortsettelsen av sesongen, er det et mobilisert Marseille-lag som skal bryne seg på Jocelyn Gourvennecs Bordeaux. Gjestene fra Aquitaine ligger i øyeblikket på en 8. plass på tabellen og kommer fra en betryggende 2-0 seier mot Châteauroux i ligacupen. Før det lugget det derimot en del, og vi må tilbake til 6. serierunde og oppgjøret mot FC Metz (3-0) for å finne lagets siste trepoenger i ligaen.

Marseille virker i øyeblikket å sveve på effekten av å ha anskaffet seg en ny hovedtrener, noe poengdelingen på bortebane mot seriemestrene Paris-SG understreker. I midtuken bekreftet man også kursendringen ved å ta seg videre i ligacupen på bekostning av Clermont.

Forventede lagoppstillinger:

OM: Pelé, Sakai, Doria, Rolando, Bedimo, Fanni, Lass, Thauvin, Zambo Anguissa, Njie, Gomis (XI forrige helg)

FCGB: Carrasso, Contento, Pallois, Lewczuk, Sabaly, Toulalan, Ounas, Plasil, Ménez, Rolan, Malcom (XI forrige helg)

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *