Franskfotball.com

Adrien Rabiot – Elegant midtbanemaestro

adrien-rabiot

En turbulent og konfliktfylt start på sin profesjonelle karriere har etterhvert blitt glemt i det den 21 år gamle Adrien Rabiot seiler opp som en av de fremtidig store i sin posisjon

En karriere som ved flere anledninger har kunne stoppet opp, debuter på løpende bånd i en alder av 17 år, Adrien Rabiot er på mange måter et unntak når det kommer til progresjon innen internasjonal fotball. Den høyreiste midtbanespilleren har allerede i en ung alder vært innom en rekke klubber på ungdomsnivå, og har testet mang en tålmodighet ved å være den han er.

Men hvem er så denne Adrien Rabiot, med sin mor som agent og rådgiver, og en hårfrisyre ikke så ulik den franske generaler bar tilbake i senmiddelalderen?

Det hele starter med US Créteil-Lusitanos, klubben som tar imot lille Adrien tilbake i 2001, bare seks år gammel. Deretter går turen innom US Ormesson i 2003, før han ett år senere drar tilbake til Créteil og kjente omgivelser. Adrien fortsetter i klubben frem til 2008, da han deltar på en treningssamling på mytiske Clairefontaine – slottet hvor VM-vinnerne fra 1998 oppholdt seg. Her imponerer han, og det plukkes opp av speidere i engelske Manchester City, som tilbyr han en mulighet i den lyseblå delen av Manchester.

For mange kan dette oppleves som den ultimate proffdrøm, og det var nok noen tanker som strømmet gjennom hodene på Adrien, og hans mor, Véronique da de satte seg på flyet i retning Nord-England. Men oppholdet skulle bli til alt annet enn en drøm. Detaljene er fremdeles ikke kjent, men ryktene florerer fortsatt den dag i dag. Etter knappe seks måneder pakket familien Rabiot sakene og dro hjem til Frankrike, og la “manglende respekt ovenfor allerede inngåtte avtaler” til grunns for at det hele ikke gikk slik man hadde ønsket.

Tilbake igjen i Frankrike jobber Véronique Rabiot iherdig med å finne en god løsning for sønnen, og det hele ender med et opphold i den semi-profesjonelle klubben Pau FC – som tidligere har hatt f.eks Édouard Cissé i sine junior-rekker. Adrien leverer en god sesong, og det går ikke lang tid før han blir hentet av “Pôle Espoirs de Castelmaurou”, et samlingslag for de største talentene i regionen, lokalisert rett utenfor Toulouse. Nøyaktig ett år senere, etter å ha imponert i Sør-Vest Frankrike, plukkes han opp av juniorspeiderne til Paris Saint-Germain, noe som også betyr en retur til der det hele startet, en hjemkomst for familien Rabiot.

Fra han setter sine ben på parisisk jord, går det hele kjapt. Noen måneder etter ankomsten i den franske hovedstaden debuterer han for U-16 landslaget, og plukker med seg ny verdifull erfaring i det han går fra den ene triumfen til den andre. I sin andre sesong for PSG er han med på å vinne “Championnat de France” etter en 2-1 seier over Marseille, og begynner så smått å skape seg et navn i ungdomsrekkene til klubben. Dette understrekes sesong etterpå, da han i tillegg til å debutere på U-17 landslaget, er med på å vinne Al-Kass International Cup i Qatar etter en 5-4 seier på straffespark over Juventus. Adrien Rabiot noterer seg for tre scoringer totalt i turneringen, og rasker med seg et trofé for banens beste spiller i oppgjøret mot Al-Ahly.

Året 2012 skulle vise seg å være et gjennombruddsår for Rabiot, som i tillegg til triumfen i Qatar, også er med på å spille seg helt frem til finalen i Frankrike-mesterskapet for U19-lag. Her taper til slutt hovedstadslaget for AJ Auxerre (1-2), men for Rabiots del kan erfaringen sies å være gull verdt, han noterer seg for en scoring både i semifinalen og i finalen, samtidig som han har fanget oppmerksomheten til A-lagets hovedtrener, en viss Carlo Ancelotti.

For Rabiot har sammen med en rekke andre akademispillere hatt muligheten til å imponere A-lagets trenerteam siden mars 2012, da Bertrand Reuzeau, på oppfordring fra Carlo Ancelotti sender opp sine mest spennende spillere. Faktisk gjør Rabiot det så skarpt på treningsfeltet at han tas med i kamptroppen til Paris Saint-Germain som den 22. april 2012 møter Sochaux på hjemmebane. Det ender med en festforestilling og 6-1 i favør hjemmelaget. Adrien Rabiot fikk aldri plass på benken, men indikasjonene var nå klare på at ingenting lenger er umulig for krølltoppen.

Den påfølgende sommeren skriver han under på sin første profesjonelle avtale, og blir også med på klubbens sommerturné i USA. Tilbake i Paris i august starter han i oppgjøret mot Barcelona, sammen med Mathieu Bodmer og Javier Pastore på parisernes midtbane, og ikke minst, bak nysigneringen Zlatan Ibrahimovic. Oppgjøret ender uavgjort 2-2, og avgjøres på straffespark, til fordel for gjestene som trekker det lengste strået fra krittmerket med sifrene 4-1.

Videre fortsetter den hurtige progresjonen for Adrien Rabiot, og samme måned vanker det også proffdebut i Ligue 1, når 95-modellen starter oppgjøret mot Girondins de Bordeaux på hjemmebane sammen med Blaise Matuidi og Thiago Motta. Unggutten tas ut etter 61 minutter på stillingen 0-0 og erstattes av en mer offensiv brikke i Jérémy Ménez. Men dette var overhodet ikke det siste vi så av Rabiot denne sesongen, og 17-åringen plukker med seg totalt 9 proffkamper i løpet av høsten 2012, inkludert en Champions League-kamp mot Dinamo Zagreb, hvor han appåtil slår rekorden for å være den yngste PSG-spilleren noensinne som starter i et Champions League-oppgjør (17 år og 7 måneder), en rekord som frem til da var holdt av Mikel Arteta (18 år og 11 måneder).

Grunnet manglende spilletid i Ligue 1, lånes han den 31. januar 2013 ut til Toulouse FC, hvor han raskt blir et fast element på Alain Casanovas midtbane. Det hele ender med totalt 13 kamper i Ligue 1, en scoring og tre målgivende pasninger.

Samme sesong rasker han også med seg hele 20 oppgjør for Frankrikes U-19 landslag, og representerer nasjonen under EM-sluttspillet i Litauen sommeren 2013, hvor “Les Bleuets” til slutte måtte strekke våpen for Serbia i finalen (0-1). Adrien Rabiot starter hver eneste kamp i sluttspillet, og er sammen med spillere som Aymeric Laporte og Anthony Martial toneangivende for Frankrike.

Etter imponerende spill for både Toulouse FC og Frankrikes U-19 landslag, er det en Adrien Rabiot som er tiltenkt en større og viktigere rolle i PSG som returnerer til den franske hovedstaden. Fra sensommeren 2013 og frem til slutten på sesongen 2015-16, får Rabiot totalt 70 kamper i Ligue 1 for PSG, og spiller også 17 kamper i Champions League for klubben som i samme periode tar den ene tittelen etter den andre. I skrivende stund står 21-åringen oppført med fire Ligue 1-gull (2013, 2014, 2015 og 2016), to Coupe de France (2015 og 2016), to Coupe de la Ligue (2015 og 2016) og to Trophée des Champions (2015 og 2016). Det er langt mer enn hva de fleste 21-åringer kan drømme om.

I samme periode ble det også 19 kamper for Frankrikes U-21 landslag, og mange har etterhvert ropt på større og viktigere landslagsoppgaver for unggutten som gjentatte ganger har bevist at nye utfordringer ikke skremmer han.

Derfor var det med stor glede og ydmykhet at Rabiot sommeren 2016, i forkant av EM-sluttspillet på hjemmebane fikk sin første offisielle innkallelse til A-landslaget, riktignok som reserve, men likefullt en sterk indikasjon på at han er en viktig og fremadstormende brikke for fotball-Frankrike. Skadene uteble ikke, og da Lassana Diarra måtte trekke seg, var det knyttet stor spenning til hvilke av de åtte reservespillerne som kom til å få ansvaret med å erstatte Marseille-spilleren. Det ble til slutt Morgan Schneiderlin, og selv om skuffelsen nok var stor, gikk det ikke lang tid etter turneringen, før det til slutt ble en kamp i blå trøye for Adrien Rabiot.

For 15. november 2016, i en privatlandskamp mot Elfenbenskysten i Lens, skulle det endelig være duket for landslagdebut. Rabiot formet en høyst spennende midtbanetrio sammen med Manchester Uniteds Paul Pogba og Chelseas N’Golo Kanté, og selv om oppgjøret endte med en skuffende 0-0, gikk ikke Rabiots debut upåaktet hen i fransk presse. Den ene etter den andre sportsavisen lot seg rive med av det de så av PSGs talentfulle midtbanespiller, som med en småfrekk og elegant spillestil gjorde den ene gode tingen etter den andre ute på Lens’ hjemmebane, Stade Bollaert-Delelis.

I det denne artikkelen går på trykk står Rabiot oppført med 11 kamper i Ligue 1 og tre kamper i årets Champions League. Et lengre skadeavbrekk har vært med på å bidra til PSGs noe svingende form, og det er mange som ser frem til at Rabiot skal være tilbake for hovedstadslaget for å bidra med sin kreative og uforventede spillestil.

Les også: Lokalgutten i Qatar-prosjektet

Adrien Rabiot

Født: 3. april 1995 i Saint-Maurice
Høyde: 1,88m
Vekt: 71kg
Posisjon: Midtbanespiller

Karrierestatistikk:

2012-13: 22 kamper, 1 mål
2013-14: 34 kamper, 3 mål
2014-15: 33 kamper, 4 mål
2015-16: 42 kamper, 6 mål
2016-: 14 kamper, 1 mål

Video:

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *