Franskfotball.com

Før Ligue 1-runden: 19ème journée

matmut-atlantique

Siste runde før juleferien går av stabelen i kveld

Etter en forrykende første halvdel av sesongen skal det i kveld settes punktum for det franske fotballåret 2016. Hele 10 oppgjør spilles samtidig i det som forhåpentligvis blir en festaften for Ligue 1-fans.

Og det er en hel rekke viktige konfrontasjoner som skal avgjøre hvilke lag som avslutter året med en god følelse, og hvem som må finne frem taktikktavla i juleferien.

På Korsika tar SC Bastia imot formlaget Olympique de Marseille til det som bør kunne bli et eksplosivt oppgjør. Lagene har tidligere møttes 27 ganger i Ligue 1-sammenheng på de blåkleddes hjemmebane,  noe som har resultert i 14 seire for korsikanerne, 6 uavgjorter og syv seire for gjestene fra Marseille. Vertene innehar i øyeblikket en 12. plass på tabellen, mens gjestene klatret til en 6. plass forrige helg.

I et annet oppgjør som fanger en del oppmerksomhet før det skal spilles, får vi Girondins de Bordeaux på hjemmebane mot serieleder OGC Nice. Vertene er ute etter å revansjere braktapet for Montpellier forrige helg, da overraskelseslaget fra 2012-13-sesongen vant med hele 4-0. Nice på sin side ønsker å vinne for å befeste sin posisjon som ubestridt serieleder, og favoritt til å ta tittelen når Ligue 1-fotballen sparkes igang igjen i januar.

På Stade Gaston-Gérard tar nedrykkstruede Dijon FCO imot Toulouse FC. Gjestene «Le Téfécé» har slitt med å opprettholde tempoet de satte i sesonginnledningen og ligger nå på en 8. plass på tabellen, men med bare fem poeng opp til 4. plassen Olympique Lyonnais er fortsatt alt mulig. Vertene på sin side ønsker å klatre opp fra playoff-plassen de i øyeblikket innehar (18. plass) før de tar juleferie.

Beveger vi oss litt mer nord i Frankrike havner vi i grensebyen til Belgia, Lille, hvor hjemmelaget Lille OSC tar imot Bretagne-laget Stade Rennais FC. Vertene er fortsatt midt i en oppkjøpsprosess og ting er fortsatt ikke falt helt på plass, men det som er sikkert er at formen deres er stigende kontra den man kunne vise til i sesongstarten (13. plass). Rennes på sin side har variert mye i prestasjonene, men er i øyeblikket å finne på en fin 7. plass.

Forrige helgs storkamp i fyrstedømmet Monaco bekreftet at Olympique Lyonnais er et lag å regne med i toppen av fransk fotball. I kveld møter dem Angers SCO på hjemmebane i et oppgjør man bør vinne for å knappe inn på tetlagene, PSG, Monaco og Nice. Angers på sin side må rette opp inntrykket etter tapet i Loire-derbyet mot Nantes sist fredag, og samtidig ha med seg poeng for å unngå å havne i nedrykksstriden.

På Stade Saint-Symphorien i Metz tar «Les Grenats», FC Metz imot høytflyvende EA Guingamp. Duellen setter 17. plass opp mot 5. plass på tabellen, med gjestene fra Bretagne som laget i sistnevnte posisjon. Man må altså i Guingamp-leiren finne seg i å ha et klart favorittstempel i forkant av matchen, samtidig som man må være klare til å gå fra å en kontringsposisjon slik man spilte i kampen mot PSG sist, til å skulle i større grad føre dette oppgjøret.

Videre skal AS Monaco prøve å gi fansen en fin førjulsgave når de skal rette opp tapet for Lyon på hjemmebane, med det man håper skal bli en ny triumf, mot SM Caen. Oppgjøret blir et spennende et for monegaskernes playmaker, Thomas Lemar som møter sin tidligere arbeidsgiver.  Det er også verdt å nevne at Caen i øyeblikket ligger på en 16. plass, mens Monaco snuser på toppen med sin 2. plass på tabellen.

Turen går så videre til Loire og Stade de la Beaujoire, hvor FC Nantes skal prøve å bekrefte inntrykket de ga mot Angers SCO forrige helg, ved å ta en ny seier på hjemmebane mot Montpellier HSC. Gjestene fikk også smaken på seier da de nedsablet Bordeaux med 4-0 forrige lørdag. Uhyre viktig oppgjør for hjemmelaget som håper å klatre over streken (19. plass), mens Montpellier ønsker å avslutte fotballåret på øvre halvdel av tabellen (11. plass).

På Parc des Princes vil presset være stort på Unai Emery og Paris Saint-Germain når de møter FC Lorient til dyst. Hjemmelaget har ikke sett ut som seg selv i det siste, og er avhengige av en trepoenger for å henge med i toppstriden (3. plass). Lorient på sin side ligger desidert sist i ligaen, og vil nok kjempe med både nebb og klør i håp om å få med seg noe fra den franske hovedstaden.

Helt til slutt skal Ole Sælnes og Alexander Søderlund ta imot nyopprykkede AS Nancy-Lorraine hjemme på Stade Geoffroy-Guichard. Saint-Étienne har på ingen måte imponert i det siste og tapte også 1-2 borte for Lorient forrige helg, og må ha full pott her for å hekte seg på lagene over dem på tabellen i kampen om en Europa League-plass.  Nancy derimot befinner seg i øyeblikket i «ingenmannsland» (14. plass), men kan potensielt med en seier klatre til en 11. plass på tabellen, og ligge tett på øvre halvdel inn mot kalenderåret 2017.

Hele programmet: 

SC Bastia – Olympique de Marseille (Onsdag, 20:50)
Girondins de Bordeaux – OGC Nice (Viaplay)
Dijon FCO – Toulouse FC
Lille OSC – Stade Rennais FC
Olympique Lyonnais – Angers SCO
FC Metz – EA Guingamp
AS Monaco – SM Caen
FC Nantes – Montpellier HSC
Paris Saint-Germain – FC Lorient (Viaplay)
AS Saint-Étienne – AS Nancy-Lorraine

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *