Franskfotball.com

L1: 24ème journée: Paris Saint Germain – Montpellier

Hvem hadde trodd at PSG – Montpellier skulle bli en storkamp så langt ute i sesongen? PSG er kanskje ikke veldig overraskende, men Montpellier har overrasket de fleste. Gjør dere klare til storkamp!


Paris SG – Montpellier

Søndag 19 februar 2012 – Parc des Princes

Kampstart: 21:00

Kampen går på Viasat!

Dette er kampen mellom Giroud vs Gameiro, Ancelotti vs Girard, stjernene vs det kollektive, PSG vs Montpellier! Media har hauset opp denne kampen i flere uker. Ikke mindre spennende blir det ettersom PSG avga poeng siste serierunde borte mot Nice, samtidig som Montpellier vant komfertabelt 3-0 hjemme mot Ajaccio. Det skiller nå bare ett poeng mellom disse to lagene.

Sist gang disse møttes til kamp var i  den åttende serierunden. Denne gangen var det Montpellier som ledet serien, men etter en overbevisene 0-3 seier tok Paris over førersetet. Noe som Montpellier ønsker å revansjere. Dette er også det eneste tapet Montpellier har hatt på hjemmebane denne sesongen.

Erfaring: Fordel PSG

Montpellier har et rimelig uerfarent lag, men har til sin fordel en stamme i laget som det har blitt lite endringer på siden 2009.  Tross for dette mangler spillerne erfaring fra toppkamper og det er først i år at de har fått smake på mediakjøret som følge av sportslig suksess. Det finnes selvfølgelig noen unntak i troppen. Spillere som Cyril Jeunechamp og Vitorino Hilton (serimester med Marseille i 2010 pluss noen CL-kamper), Romain Pitau (seriemester med Lens i 1998!), Marco Estrada (spilt VM i 2010 med Chile). John Utaka og Souleymane Camara kan også nevnes da begge står oppført med noen CL-kamper.

Det er derfor ingen tvil at dagens PSG-lag har en stall bestående av flere spillere som har smakt på toppnivået ved flere anledninger. Thiago Motta, Diego Lugana, Momo Sissoko, Maxwell, Alex, men også en spiller som Jérémy Menez har deltatt i flere storoppgjør rundt i Europa og er derfor godt vant med slike type kamper. På trenerbenken vil også Carlo Ancelotti kunne bidra med sin lange erfaring når kampen kniver seg til.  PSG har dermed litt mer tyngde i sekken inn mot denne kampen.

Kollektivet: Fordel Montpellier

Som nevnt tidligere, består dagens Montpellier av mange spillere som var med å føre laget opp fra Ligue 2 tilbake i 2009. Montpellier kan derfor stole på et samkjørt lag som kjenner hverandre ut og inn.  Nye spillere har selvfølgelig ankommet siden 2009, men alle disse har klart å tillføre laget noe nytt.  Trioen Pitau-Dernis-Jeunechamp (2009), uten å glemme lagets stjerne Oliver Giroud (2010) og duoen Hilton-Bedimo (2011). Overganger som har sklidd rett inn i et velfungerende maskineri, samtidig som talentfulle spillere har banket på døren i tur og orden. Belhanda, Yanga-Mbiwa, Saïhi og nå nylig El-Kaoutari et Stambouli har fått vist seg frem i perioden hvor et par av nøkkelspillerne spilte Afrikamesterskapet.

Kontrasten er stor med PSG. Sist sommer gikk klubben gjennom en diger oppvask som følge av oppkjøpet. Fra sist sesong gjenstår det bare 10 spillere i dagens tropp bestående av 24 spillere. Til kveldens startsoppstilling vil mest sannsynelig bare to spillere fra 2010/2011 sesongen starte kampen. Disse to heldige er Sakho og Nene. Ikke bare har klubben hatt store utskiftninger, men laget består av mange forskjellig nasjonaliteter og det er fortsatt flere spillere som ikke snakker samme språk. Montpellier har derfor et godt forspang når det kommer til samkjøring av kollektiviet.


Flyt i spillet: Fordel Montpellier

Som følge av et mer sammensveiset kollektiv har også spillet til Montpellier en bedre flyt. Dette fører til at de ikke er like avhengig av enkeltspillere til å kunne prestere. Noe de beviste da spillere som Souleymane Camara, Abdelhamid El Kaoutari, Jamel Saihi og ikke minst Younes Belhanda ble borte i januar og deler av februar. Mange hadde da spådd en vanskelig periode, men andre spillere kom frem og tok ansvaret. Dette har ført til fire strake seiere i 2012.

PSG har ikke klart å finne en like god flyt i sine kamper så langt i sesongen. Før jul, under Kombouare, var det ofte enkeltspillere som avgjorde kampen. Sirigu, Pastore, Nene o.s.v tok på tur og orden ansvar når det var nødvendig. Selv om det til nå ikke er blitt gjort noe revolusjonerende har Ancelotti begynt å få på plass en deffensiv struktur i laget. Dette har så langt resultert i tre baklengs på de første sju kampene. Selv om forsvaret også holdt god standar i første halvdel av sesongen er klubben i ferd med å bygge opp en sterk deffensiv trygghet. Mulig dette går på bekostning til den offensive delen av spillet. Undertegnede holder fortsatt en knapp på Montpellier da PSG fortsatt må jobbe med å stabilisere spillet sitt. Men kanskje det nettopp denne mangelen på struktur og enkeltprestasjoner som har gjort det vanskelig å møte PSG da faren kommer fra alle kanter.

Statistikk: Fordel PSG

Som serieleder, det beste forsvaret, færest tap (3 stk, delt med Lille) og beste lag på bortebane lyser de fleste tallene grønt for laget fra hovedstaden. Men Montpellier er ikke noe særlig dårligere. De har det beste angrepet, er det beste hjemmelaget og har i sine rekker nåværende toppscorer i Giroud (16) etterfulgt av Nene (11) og Gameiro (10). Det er derfor vanskelig å skille disse lagene ut fra dagens situasjon. Riktignok leder PSG med et poeng…

Mulige lag:

Paris SG kommer til denne kampen uten skader eller karantener. Det eneste usikkerhetsmomentet er om Pastore starter kampen. Etter et lengre fravær, som følge av en skade, er det ikke sikkert Pastore er 100 % klar til kamp. Noe som muligens kan få Montpellier-supporterne til å puste lettet ut, da han alene sørget for 0-3-tap tidligere i sesongen. Hvis Ancelotti ønsker å starte med Pastore kan dette føre til at Gameiro blir å finne på benken og at PSG da spiller uten en ordentlig spiss.

Det er ingen overaskelser fra Montpellier sin side. Som Girard har nevnt, skal Montpellier fokusere på sitt lag inn mot denne kampen. «Vi skal til Paris for å gjøre en greie. Hvis alle er like motivert som meg, som jeg ikke tviler på, er vi å regne med. Vi har ikke noe å tape i en kamp som dette».

Paris : Sirigu – Bisevac, Alex, Sakho, Maxwell – Sissoko, Motta, Matuidi – Ménez, Nenê – Pastore (eller Gameiro).

Montpellier : Jourdren – Bocaly, Yanga-Mbiwa, Hilton, Bedimo – Saihi, Estrada – Camara, Belhanda, Utaka – Giroud

Redaksjonens Tippetips: H (U)

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *